Соня Найденова: ВСС демонстрира безотговорност, формираща комформистка култура

  • 11 ноември 2016 12:17

  • 1084
  • 0
Соня Найденова: ВСС демонстрира безотговорност, формираща комформистка култура
© Булфото

Минаха няколко обсъждания на поведението на представляващия ВСС Димитър Узунов и след като в рамките на Висшия съдебен съвет като институция този въпрос не намери отговор, се стигна до сезиране на Народното събрание. Дали нормата ще проработи, можем само да се надяваме. Това каза членът на ВСС Соня Найденова по БНР.

„Както членът на Висшия съдебен съвет, избран от парламента, не трябва да се влияе от това кой го е предложил, така и народните представители носят своята отговорност за поведението на избраните от тях“, коментира Найденова и добавя, че това, което се случва във ВСС, показва нежелание на институцията, поне в нейното мнозинство, да обсъжда този въпрос, въпреки Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

„Един такъв отказ, такова бягство от отговорност деморализира, демотивира както нашите колеги, така и гражданите. Такъв пример за безотговорност, какъвто смятам, че ВСС демонстрира, обсъждайки въпроса с поведението на представляващия, може да създаде една комформистка култура – враг на справедливостта и изобщо на общественото доверие“.

Найденова направи този коментар, след като заедно с друг член на кадровия орган – Калин Калпакчиев – отправи призив до парламента за активиране на законовата възможност Народното събрание да се произнесе по действията и качествата на представители на парламентарната квота във ВСС.

„Разпоредбата е нова. Електронното гласуване за изборни длъжности е новост в България и ВСС е пионер в тази област“, посочи още Соня Найденова по повод предстоящото на 16 и 17 ноември експериментално тестване на системата за пряк електронен избор на членове на ВСС. „Целта е да бъде тестван технически софтуера, а не да се дават реални оценки на включените кандидатури“.

„Съгласно закона този тест трябва да се проведе преди изтичането на мандата на ВСС“, уточни Соня Найденова. Тя призова максимално повече магистрати да участват в избора, за да се види как функционира системата при максимална натовареност. Потенциални кандидати в експерименталното гласуване ще бъдат както настоящи, така и бивши членове на кадровия орган. Според Найденова освен за пряк избор, в бъдеще системата може да се използва и за друг тип вътрешни допитвания сред магистратите, касаещи работата на членове на Съвета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини