Няма кандидати за съдебни заседатели в Спецнаказателния съд

  • 15 декември 2011 09:23

  • 1172
  • 0
Няма кандидати за съдебни заседатели в Спецнаказателния съд
© Интернет

Не се набраха кандидати, от които да подберем най-добрите.

70 души са необходими за работата на съда за 5-годишен период. Наложи се да удължим срока, защото само около 60 души се кандидатираха. Сега броят е почти удвоен, Трябва да има избор, за да се подбере най-добрите. Това заяви за БНР Искра Ангелова, ръководител на постоянната комисия по местно самоуправление към Столичния общински съвет относно набирането на кандидати за съдебни заседатели в Специализирания наказателен съд.

На въпрос какви са критериите, Ангелова обясни, че лицето трябва да се ползва с добро име в обществото – това се показва или чрез преки впечатления, или с характеристики и препоръки от съседи или месторабота. Добре е тази практика, която съществуваше преди да бъде възстановена.

Законът е предвидил строги проверки за съдиите, но за съдебните заседатели те липсват. Може би е добре да се предвиди. По-добре е да има по-строг подбор към момента на отсяването, отколкото след като тези хора получат одобрение и вече са в състава на съответния съд. Извършва се и проверка за достъп до класифицирана информация, те имат равен глас със съдията в един процес.

Гласуването на списъка със съдебните заседатели  ще стане на първата сесия на Столичния общински съвет. Още през първата седмица на януари ще бъде изготвен списък и ще бъде представен за одобрение, каза Искра Ангелова.

Последвайте канала на

1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини