Осъдиха условно червен депутат шофирал след запой

  • 13 декември 2011 07:18

  • 2331
  • 3
Осъдиха условно червен депутат шофирал след запой
©

Депутатът от БСП Димитър Горов е осъден на 6 месеца условно за шофиране след употреба на алкохол, научи „Монитор” от източници, близки до правораздаването в Ловеч.

Информацията за присъдата на законотвореца, който е общински председател на партията в града и влезе в Народното събрание на мястото на оргсекретаря й Евгений Узунов, потвърдиха и негови колеги от червената парламентарна група.

До нея се стигна, след като в първите часове на 31 декември 2010 година пътни полицаи го спипали да шофира „Шевролет Круз” по централна ловешка улица след запой.

Тестовете с дрегера тогава показали 1,76 промила в кръвта на фиркания депутат. През април главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета му за възбуждане на наказателно преследване срещу него по НК заради управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. За това провинение законът предвижда наказание до 1 година зад решетките.

Според решението на съда освен условната шестмесечна присъда Горов ще се раздели и с шофьорската си книжка. Магистратите постановили, че в близките две и половина години той няма право да сяда зад волана. Тъй като присъдата е условна, а не ефективна обаче, съдебното решение не го лишава от правото да бъде народен представител.

Горов е първият депутат в 41-ото Народно събрание, който получава присъда по наказателно производство. Той обаче не е първият избраник, заловен от органите на реда да шофира в нетрезво състояние покрай празници. В предишния парламент заради 1,7 промила алкохол в кръвта с депутатския си имунитет се раздели и представителят на „Атака” Борислав Ноев.

През 2007-а от КАТ установиха, че кара почерпен, след като катастрофира в дните около Великден на магистрала „Хемус” между Шумен и Варна. Депутатът управлявал тогава автомобила на координаторката на партията във Варна Цвета Георгиева. Ноев е шофирал с превишена скорост, изгубил е контрол над возилото и се забил в мантинелата, разделяща двете платна, показа проверката на полицията. Според разследващите при инцидента алкохолът в кръвта му се равнява на 3 водки. Тогава депутатът, който сам се обадил в КАТ, за да съобщи за произшествието, отрече да е употребил алкохол и обясни, че всъщност пие лекарства за хронично заболяване.

С шофиране след употреба на алкохол се прочу и царският избраник Димчо Димчев. През декември 2004-а той помля 6 бетонни колчета пред Народното събрание, докато управляваше личния си автомобил „Ауди А6”. Полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, отчели 1,6 промила алкохол в кръвта на депутата. Те му съставили акт, под който той се е подписал.

Последвайте канала на

Novini.bg
2331 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.04.27 | 14:20

3
Ще си го премести в другия крачол и пак ще си кара...
kakichka

2011.12.13 | 20:28

2
Ако ме хванат мен с тия промили ще трябва да излежа и депотатското наказание..............
hate

2011.12.13 | 17:23

1
ne moga da povqrvam... vie se 6eguvate i to mn. 4e nali sme v bg??? osyden deputat. DANEBI DYRJAVATA NI DA VYRVI NAPRED??? SILNO SE NADQVAM

Добави коментар

Водещи новини