15 000 лв. глоба за плаж без слънце

  • 11 август 2016 13:14

  • 3038
  • 1
15 000 лв. глоба за плаж без слънце
© Булфото

15 000 лева глоба за концесионера на южния плаж в Несебър, потвърди Районния съд в Несебър. Санкцията бе наложена заради драстично нарушение на законовото изискване да се осигури минимум 50 процента свободна зона за почиващите, без да се налата да плащат за чадър и шезлонг.

Проверка на инспектори от Министерството на регионалното развитие и благоустройство установила, че концесионерът не е осигурил равен достъп до морето за всички плажуващи. Геодезическия мониторинг с GPS приемници установил, че 61 процента от ивицата е превзета от платени чадъри и шезлонги. Летовници разказаха, че чадърите били толкова нагъсто, че от плажа не се виждало даже слънцето. Туристите, които искали да поставят хавлиите си свободно, без да плащат такса от 30 лева за сянка-колкото за нощувка в хотелска стая, били прогонени на камъните чак в местността „Акротирия".

Плажът Несебър - юг се стопанисва от фирма "Сироко" ООД. През 1999 г. фирмата сключи договор с МРРБ за концесиониране на плажа за срок от 20 години.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство наложиха драстични санкции за нарушенията и се заканиха да прекратяват концесионни договори. От „Сироко" обжалваха глобата си в съда, но магистратите в конкретния случай се засягат важни обществени отношения, свързани с гарантиране на правото на гражданите на свободен достъп до изключителна държавна собственост.

Всяко едно ограничаване на това право, не може да се квалифицира като нарушение с по-ниска степен на обществена опасност", посочва в мотивите си Районния съд в Несебър. Решението може да бъде обжалвано.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3038 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.21 | 18:55

1
малко е 50 000 - че като обжалват да платят поне 15 000 - ами на златните и дружба, кой ще проверява

Добави коментар

Водещи новини