Журналист: Масонът не може да бъде магистрат

  • 28 юли 2016 17:11

  • 1924
  • 2
Журналист: Масонът не може да бъде магистрат
© Булфото

Като форма на фойерверки около Закона за съдебната власт определи пред БНР журналистът и политически наблюдател Емил Спахийски дискусията около текстове в закона, които изискват от магистратите да декларират членството си в общества като масонските ложи.

Ако обществото е тайно, то няма ни най-малка цел да става публично достояние. Идеята е добра, що се касае до магистратите и техните тайни зависимости, но тези зависимости не се изразяват само в членство в някоя организация като „Ротари клуб“ например, каза Спахийски, според когото една декларация дали някой е масон или не няма много да промени нещата, защото на същия принцип влияние може да се разменя в кръга на една ловна дружинка или голф клуб. Журналистът даде пример с известните в близкото минало кръгове като „Орион“, „Олимп“ и „Агнешките главички“, които не са имали нищо общо с тайни общества, но са правели тайни неща против държавата.

Повечето от магистратите, които вършат мръсни дела са зависими от много по-сериозни неща, отколкото от общества с исторически профил, заяви още Емил Спахийски, според когото се придава прекалено много мистика на масонството като тайна организация от времето на Йерусалимското кралство, когато са криели всичко, свързано с Христос и това дава много плодове за една друга професия – тази на сценаристите. Журналистът предположи, че текстът за масонството може да е адресиран до конкретни хора в съдебната система.

Преливането от Държавна сигурност към тайните общества не е тайна за никого. Има много хора, които нямат хигиената за позицията и работните места, които заемат. Ако са масони, магистратите не могат да бъдат магистрати, не и в нашата среда в България. Това е позицията на дългогодишния криминален журналист Слави Ангелов.

Много от тези хора работят в правосъдната система – има съдии, прокурори, хора, които работят във Висшия съдебен съвет и като се има предвид политическата и моралната хигиена в България няма никакво съмнение, че тези зависимости са много силни и влияят върху конкретни властови решения, заяви Ангелов.

Той даде пример с бившия президент на „Мултигруп“ Илия Павлов, масон от най-висока степен, чието житие не съответства на принципите на масонството. Журналистът описа Павлов като човек свързван с големи афери за крадени коли, по време на югоембаргото, източване на държавни предприятия и задкулисна приватизация, който не се е отличавал с особена благотворителност.

Масонството в България се разбира по много различен начин, смята Слави Ангелов. За много българи да бъдат масони е поза, начин да се почувстват по-значими. Но това движение не е толкова безобидно, аз познавам масони, които са ми разказвали как се възползват от възможностите, които им дава значката на сакото, каза журналистът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СТАНЧО РОМА

2016.07.29 | 02:47

2
ДА МИ ЛАПАТ ЦИГАНСКИЯ УЙ
не си журналист ,ако не си

2016.07.29 | 02:46

1
...не си журналист,юрист,архитект,инженер,доктор,учител,доцент,ако не си циганин и масон ,та дори поне до 3-та степен или .... Ако не си масон няма какво да ядеш или оставаш завинаги в кастата на робите или на тази на недосегаемите,която е извън пирамидата на обществените отношения,а под тази каста е само тази на криминалния свят т.е. поръчкови убийци,крадци и дилъри.

Добави коментар

Водещи новини