Разследват последните трима ректори на Великотърновския университет

  • 11 юли 2016 18:29

  • 2132
  • 1
Разследват последните трима ректори на Великотърновския университет
© Булфото

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди разследване на последните трима ректори на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Професорите Иван Харалампиев и Пламен Легкоступ, които бяха начело на университета по два мандата и настоящият ректор проф. Христо Бонджолов ще бъдат обстойно проверявани по жалба на доц. Гено Генов. Държавното обвинение е възложило на Стопанска полиция да събере данни за имотното състояние на тримата университетски шефове, за тяхната дейност като административни ръководители, както и за инспекциите, които са правени на великотърновския ВУЗ през мандатите им.

Ако бъдат открити нарушения, ще бъдат възложени щателни ревизии. Проверката ще обхване 10-годишен период и ще е за времето от 2006 до 2016 година. По случая са ангажирани трима разследващи полицаи, които теперва ще изискат огромен архив от документи.

И тримата професори са категорични, че са работили за благото на университета и не са нарушавали законите.  Проф. Пламен Легкоступ, който в момента е в Китай, заяви пред "Труд", че нито иска, нито може да коментира действията на доц. Гено Генов.

"Докато бях ректор, този преподавател непрекъснато пишеше жалби до всевъзможни инстанции. Сега отново ще се наложи да спре работата на администрацията на университета, за да да се търсят и предоставят документи на разследващите. За съжаление законите в България са такива, че прокуратурата е длъжна да образува проверка, щом има жалба, независимо дали е основателна. За себе си нямам притеснения. Мен не са ме проверявали само от Светия Синод. Спя спокойно, живея спокойно в Китай, защото няма от какво да се притеснявам", категоричен е проф. Легкоступ.

Това обаче не е единствената проверка, която се прави на университета в старата столица. През май Окръжната прокуратура разпореди разследване за неправомерно похарчени 971 217 лв. Крупните нарушения били констатирани при одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция /АДФИ/ в края на миналата година.

При ревизията са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г. В доклада на АДФИ се посочва, че неправомерно са били похарчени близо 1 млн.лв. Пpoвepeни били 14 дoгoвopa на стойност 4 612 838 лв. Нередности са засечени по чeтиpи oт oбщecтвeнитe пopъчки.

Вече година продължава и разследването за надписани часове, чрез които преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева на година. Настоящото ръководство на ВТУ стопирало порочната практика да се трупат по 2500 часа на година над норматива. След като през май 2015 г пое управлението на ВУЗ-а, проф. Христо Бонджолов се натъкна на фрапиращи случаи, при които някои от учените имали и амдинистративни задължения, а с наднормените часове излизало, че работният им ден е бил повече от 24 часа в денонощието. Полицейската проверка срещу уличените в нарушения 46 преподаватели е приключила с мнение за налагане на дисциплинарни мерки. Материалите са изпратени в прокуратурата, която трябва да се произнесе с постановление по казуса.

Константин Тодоров
2132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.12 | 00:45

1
това че не е единствената проверка, не означава, че интервюирания от вас е виновен за нещо, в западна държава той би ви осъдил да платите сериозна сума за подобно внушение

Добави коментар

Водещи новини