Съдът отмени анкетите за удовлетвореност на пациентите

  • 08 юли 2016 06:36

  • 2639
  • 0
Съдът отмени анкетите за удовлетвореност на пациентите
© Novini.bg

Върховният административен съд отмени наредбата на здравно министерство, която имаше за цел да проучва удовлетвореността на пациентите от медицинските грижи и услуги, които получават по линия на здравна каса, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. С наредбата се даваше право на социологически агенции да извършват телефонна анкета сред пациенти, чиито лични данни се предоставят от касата, по въпроси, свързани с проведеното им лечение и удовлетвореността им от него.

"Това обаче създава риск от разпространяване на здравна информация, която по закон е служебна тайна", смятат от центъра. Съдът е установил, че наредбата е издадена без мотиви и финансова обосновка и е в противоречие със Закона за здравното осигуряване и Закона за нормативните актове.

Анкетите трябваше да започнат тази година, а 70 000 пациенти да отговарят на въпроси за медицинската документация и предоставяните им данни, за качеството на оказаната медицинска помощ, за дейности, свързани с лечението и за допълнителни плащания. От оценката на пациентите трябваше да зависи финансирането на лечебните заведения и дори да бъдат прекратявани договори на болници.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини