Потребители на Топлофикация-София предявяват колективен иск срещу такса "сградна инсталация&quo

  • 05 юли 2016 13:17

  • 1479
  • 1
Потребители на Топлофикация-София предявяват колективен иск срещу такса "сградна инсталация&quo
© Булфото (архив)

Сдружението за правна помощ на потребителите е предявило колективен иск в Софийски градски съд срещу "Топлофикация - София".

Това каза на пресконференция Димитър Деков - председател на УС на Сдружението. Искът е за преустановяване на нелоялната търговска практика за събиране на т.нар. такса сградна инсталация, която българските потребители са принудени да заплащат против закона, посочи той. Искът се позовава на директива 83 на ЕС от 2011 година, която пък се транспонира в нашето законодателство през Член 62 от Закона за защита на потребителите, каза Деков. Според закона потребителят не дължи плащане за непоръчана доставка на стоки включително на вода, газ и централно отопление, а "сградна инсталация" е непоръчана услуга от страна на "Топлофикация София".

Към колективния иск ще могат да се присъединяват, напълно безплатно, потребители на дружеството, допълни Деков. Сдружението за правна помощ на потребителите досега е завело осем колективни иска в защита правата на потребителите от търговци и монополисти. През 2015 г. по заведено от Сдружението дело ВКС осъди EVN да преустанови събирането на т.нар. такса включване, а Софийски градски съд осъди Тъканна банка да преустанови прилагането на редица от клаузите от договорите, сключвани с потребителите, информира още Деков.

Последвайте канала на

БТА
1479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.06 | 13:48

1
Uspeh s dolnia monopol!

Добави коментар

Водещи новини