Захариева: Предложихме Закон за съдебната власт, който е в интерес на обществото

  • 30 юни 2016 10:32

  • 1336
  • 0
Захариева: Предложихме Закон за съдебната власт, който е в интерес на обществото
©

Предложихме Закон за съдебната власт, който е в интерес на обществото, коментира пред БТА министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

По думите й една реформа е добре да бъде приета с консенсус, но това рядко се случва. "Моята роля е да предложим текст, който е в

интерес на обществото, а не в интерес на един или друг. И мисля, че това направихме в Закона за съдебната власт", каза тя.
Министър Захариева отбеляза, че е неприятно изненадана от начина, по който ВСС е реагирал на новите текстове на Закона за съдебната власт и изрази учудването си от това, че след редица дискусии все още има забележки по текстовете на закона. Тя смята, че макар съветът да се е дискредитирал, все още има време до края на мандата му, в което ВСС да изчисти репутацията си и да покаже, че може да работи.

Законопроектът получи подкрепа и мисля, че това ще се види в пленарната зала. Още повече, че той е част от стратегията за реформа на съдебната власт. Създадохме Съвет за прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа, в който участват ВСС, прокуратурата, ВКС, ВАС, Инспектората, съдийски и прокурорски организации, неправителственият сектор, присъстваха и представители на парламентарните сили, за да бъдат обсъждани всички законодателни инициативи преди внасянето им за съгласуване в МС. Този съвет имаше няколко изключително дълги и тежки заседания. Всеки имаше възможност да изрази становище и почти всички текстове от законопроекта бяха приети с консенсус", добави тя.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини