Викат всички пострадали от Октопода в съда

  • 01 декември 2011 20:15

  • 1297
  • 0
Викат всички пострадали от Октопода в съда
©

Всички 15 пострадали от престъпната банда “Октопод” ще бъдат призовани за първото заседание по делото в Софийския градски съд при старта му на 12 декември. Ако те заявят желание да участват в процеса като граждански ищци и частни обвинители, съдия Румяна Ченалова ще им даде възможност да предявят искове.

Обвинителният акт срещу шумно рекламираното дело “Октопод” бе внесен на 7 ноември след продължило година и половина разследване. Според прокуратурата в групата, ръководена от бившия съветник в ДАНС Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна, са участвали Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Макар и не участник в бандата, към “Октопода” е пришито и обвинението срещу бившия шеф на отдел “Следствен” във Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов. Той отговаря, че през 2001 г. е свалил обвинения за пране на пари срещу израелеца и бивш съдружник на Петров - Маир Овадия.

Въпреки внасянето на обвинителния акт в градски съд и насрочване на първото заседание, възможността процесът да тръгне не там, а в новосъздадения спецсъд все още съществува. Ако само един от пострадалите, шестимата подсъдими или адвокатите им се окажат нередовно призовани или не се явят поради друга причина в съда, ход на делото няма да бъде даден. Същото може да се случи и ако защитата открие процесуални нарушения в обвинителния акт. Така вероятността преходните разпоредби в НПК да заработят се увеличава. Според тях делата за престъпни групи, на които не е даден ход в градския съд до 1 януари догодина, трябва да се върнат на прокурора и да заминат за разглеждане в спецсъда.

Тъй или иначе обвинението е ясно. Според него потърпевшите от “Октопода” са 12 физически и три юридически лица - “Ин 80” ООД, “Лев корпорация” и Министерството на финансите. Фирмите били ощетени чрез присвояване на 400 000 лв. от капиталите им от Джотолов. Финансовото министерство пък пострадало от неверни данъчни декларации, подадени от него.

Сред 12-те физически лица, попаднали под “ударите” на “Октопода”, е банкерът Георги Цветанов. Според показанията му той бил бит с лопата по главата от Петров. Причината - да убеди Венцислав Тулежков, Илиян Андронов и Кина Стоянова да джиросат фирмените си акции на Маир Овадия и друг негов сънародник. Друг потърпевш е Пламен Георгиев, когото Петров и Кирил Топалов притиснали, за да им прехвърли дялове от частното си дружество. Под натиск със скъпия си “Мерцедес” се разделил и Велизар Велизаров. Според обвинителния акт пострадали от групата са и осъденият за измами бивш полицай Николай Динков, Свилен Николаев и бившият бизнес партньор на Петров - Валентин Шотев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини