Обвиниха мъж за незаконно притежание на информация за банкови карти

  • 27 юни 2016 18:48

  • 1502
  • 0
Обвиниха мъж за незаконно притежание на информация за банкови карти
©

Обвиниха мъж от Елин Пелин за незаконно съхранение на информация за съдържание на банкови карти, издадени в Италия, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

От Окръжна прокуратура - София внесоха обвинителен акт за образуване на дело срещу Р. Петров (на 49 години) от гр. Елин. През февруари 2010 г. в ГДБОП - МВР гр. София постъпил сигнал за престъпна дейност, свързана с изготвянето на скимиращи устройства и поставянето им на банкови апарати на територията на България и в страни от Европейския съюз. След това е имало и нерегламентирани транзакции.

При условията на неотложност на 24 февруари 2010 г. е проведена специализирана полицейска акция, при която са били извършени претърсвания и изземвания на няколко адреса на територията на София и областта.

На същата дата, около 06.30 ч., било извършено претърсване в жилището в гр. Елин Пелин, обитавано от обвиняемия Р. Петров, жената, с която живеел на семейни начала и техния син, като на втория етаж на къщата се разполагал баща му.

По време на акцията били намерени и иззети компютри, няколко броя флаш памет с надписи, банкови карти, мобилни телефони, паметни карти в опаковки, видео-камера, фотоапарати, електронен елемент и други вещи.

При претърсването на първия етаж на обитаваната от Петров къща в най-долния ляв кухненски шкаф била намерена и иззета карта памет в надпис „Nokia“ Tape DTS-16 CE, а в окачен кухненски шкаф - електронен елемент с правоъгълна форма и две крачета под него, поставен в найлоново пликче.

Заключението на извършената съдебнотехническата експертиза сочи, че в мултимедийната карта е записан файл, съдържащ информация с 21 записа от втора пътечка (Track) на банкови карти, който е най-важният за картата в качеството й на банков платежен инструмент.

При проверката на BIN кода (първите шест цифри от номера на сметката) софтуерът показал информация за конкретни банкови (дебитни) карти, издадени от „Банка Национале дел Лаворо“ в Италия.

В хода на досъдебното производство и международна следствена поръчка за правна помощ, изпълнена от италианските власти, били установени титуляри на картите, в качеството им на картодържатели, оправомощени да разполагат с информацията, залегнала в тях. Всичките са италиански граждани, предимно от град Пескара.

Видно от протоколите към Апелативния съд в Рим, нито един от картодържателите - италиански граждани, не е дал доброволно достъп на обвиняемия Петров до притежаваните от тях карти, както и до съдържанието на информацията в тях.

Електронният елемент с правоъгълна форма и две крачета под него, намерен в дома на обвиняемия, е мономагнитна глава за четене на информация от магнитна лента. Този тип глави се използват за снемане на информация или запис на такава от и на магнитна лента. Основното им приложение е в аудио записващи и възпроизвеждащи устройства, както и устройства за четене и запис на информация от смарт-карти. Експертите са констатирали, че магнитната глава била използвана.

Пред разследващия орган обвиняемият Р. Петров не се признава за виновен. В обясненията си твърди, че не е присъствал при извършването на претърсването в дома му и не знае какво е съдържанието на информацията в иззетата мултимедийна карта.

Заявява, че за престъплението, в което е обвинен е бил осъден в Република Германия, като изтърпял наложеното му от германски съд наказание. През 2011 г. Окръжният съд в Мюнхен осъдил Петров на пет години и шест месеца затвор за извършване в съучастие на фалшифициране на разплащателни карти в условия на продължавано престъпление. Съдебен процес очаква Петров и в София.

Последвайте канала на

Калина Христова
1502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини