Съдят мъж за серия от измами с отдаване на жилища под наем

  • 22 юни 2016 12:51

  • 1706
  • 0
Съдят мъж за серия от измами с отдаване на жилища под наем
©

Районна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Стоян С., на 39 г. от гр. Пловдив, за това, че с цел да набави за себе си имотна облага и да причини на другиго имотна вреда е поддържал и възбудил заблуждение у множество лица, като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление и повторност, в немаловажен случай. Той е обвинен и за присвояване на чужди движими вещи, които е владеел.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че в периода от 13 август 2013 г. до 12 август 2015 г. заблудил над десет лица, че е собственик на жилища, в които имало наематели, но скоро щели да напускат, и искал предварително пари за поставяне на климатици, ремонт на дограма, заплащане на електричество, както и капаро за наемите.

През юни 2013 г. позната на Стоян С. му споделила, че дава под наем жилище в гр. Пловдив. Той предложил да й помогне с намирането на наематели и тя му дала ключа от апартамента. Друга свидетелка търсела апартамент за сина си, който бил студент. На 13 август 2013 г. Тя се свързала с обвиняемия, който ги завел в жилището и се представил за собственик. Жената харесала жилището и двамата се уговорили за наем от 300 лева. Тя му дала капаро от 50 лева. Обвиняемият й обяснил, че работи в Италия и приятелката му ще се грижи за апартамента, а наема ще превежда по банков път. Двамата сключили договор. Няколко дни по-късно обв. Стоян С. се обадил на телефона на свидетелката, като поискал да му изпрати 310 лева, защото старите наематели били оставили сметка от 450 лева за ток и нямал възможност да я плати. Жената му превела парите. В началото на септември 2013 г. обв. Стоян С. изпратил съобщение по мобилния телефон на жената, че щял да продава апартамента и обещал да й върне парите с пощенски запис.

По идентична измамлива схема Стоян С. предлагал и вземал предварително парични средства, в различни размери от 90 лв. до 600 лв., от множество други лица за жилища под наем и по други поводи.

През февруари 2015 г. обвиняемия се срещнал със собственичка на наследствено жилище в гр. Пловдив. Той се представил за полицай и казал, че заедно с двете си деца и баща си търсят квартира. Двамата се разбрали да подпишат договор за наем, но същия ден обв. Стоян С. поискал от жената 100 лева, за да смени външната врата на жилището. Той получил парите, но не сменил вратата. На неустановена дата взел от жилището кухненски уреди, с които се разпоредил в полза на неустановено лице.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен. По делото е била назначена стоково-оценъчна експертиза, като общата стойност на нанесените вреди е 4924 лева.

Последвайте канала на

Калина Христова
1706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини