Прокурор: Евстатиев не е луд

  • 12 май 2016 10:36

  • 2126
  • 0
Прокурор: Евстатиев не е луд
© Булфото

Похотливият кмет от Стрелча не е луд. Това става ясно от двойната съдебно-медицинска експертиза, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Пламен Пантов пред "България Днес".

Затова и в понеделник Иван Евстатиев е бил преместен от луксозната психиатрия в Пазарджик в следствения арест. Той прекара в лудницата близо три седмици, като частен психиатър го диагностицира с тежка депресия и опасност да отключи шизофрения. Разрешението за преместването му бе разписано от наблюдаващия прокурор Пламен Пантов, който същевременно назначил и експертизата, която доказва, че Евстатиев е напълно вменяем. Така двамата експерти стигнали до заключението, че обвиненият в изнасилване се прави на луд.

"Разследването ще приключи във възможно най-кратки срокове, ако обвиняемият и защитата му започнат адекватно да съдействат. Те ще получат материалите по делото тогава, когато то приключи. Така е по закон и ако някой твърди обратното, то трябва да си скъса дипломата", категоричен бе прокурор Пантов.

Съдебно-медицинската сага с екскмета на Пазарджик и Стрелча се точи вече три месеца. През януари той бе арестуван за изнасилването на 16-годишната ученичка Ирена Б., която насилил в хотелска стая. Жертвата твърди, че е била заплашване да мълчи, като Евстатиев й показвал пистолет.

След като попадна в студената килия, Евстатиев представи пред обществото пълна програма от здравни болежки. През март той бе изведен от ареста и пратен в спешно отделение, защото се парализирал и получил инсулт. Върнаха го в килията с диабет и още няколко придружаващи заболявания, отключени от стрес според медиците.

През април Евстатиев е пратен в Държавната психиатрия в Пазарджик заради нервен срив и отказ да се храни. Частен психиатър видял опасността екскметът да посегне на собствения си живот заради обвиненията в изнасилване и затова настоял за извеждането му в лудницата. Прокур Пантов склонил. След като лечението му приключи, в понеделник Евстатиев отново се върна в неуютната килия. А адвокатът му Ташкена Колчева се закани да го изведе на свобода до края на седмицата.

Очакваше се до петък да бъде проведено заседание, на което да се реши по-леката мярка на тежкоболния обвиняем. Така поне заяви адвокатът му Ташкена Колчева, която се закле да поиска промяна на мярката в "домашен арест" или "подписка" заради влошеното здравословно състояние до края на работния ден в понеделник.

Във вторник тя съобщи, че е променила коренно мнението си. "Отказвам да участвам във всякакви процесуално-следствени действия, докато прокурор Пантов не ми предостави съдебно-медицинската експертиза по делото. Обещал ми е да го направи в петък и едва след това ще входирам искането за по-лека мярка", обясни адвокатът на Евстатиев Ташкена Колчева. Тя е категорична, че обвинителят не иска да й даде нарочно експертизата, която обявява кметът да вменяем.

Така Евстатиев и защитниците му саботират края на разследването с риск агонията на похотливия кмет да бъде удължена с ненужен престой в ареста. Прокурор Пантов е категоричен, че експертизи не е длъжен да показва на никой преди края на разследването. Маститата Ташкена Колчева обаче категорично му се противопоставя, като твърди, че има право да погледне диагнозата на клиента си, преди да поиска освобождаването му с по-лека мярка.

Докато двамата не се разберат, кметът Евстатиев е заключен в килията сам - вече без съкилийника си Иван Янакиев-Хамъра, който бе освободен преди няколко седмици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини