Съдията, запорирала скандално “Труд” и “24 часа”, с ново нарушение

  • 24 ноември 2011 20:08

  • 3437
  • 3
Съдията, запорирала скандално “Труд” и “24 часа”, с ново нарушение
©

Съдия Мария Георгиева, която запорира скандално “Труд” и “24 часа”, а решението й бе отменено от апелативния съд, и която бе предложена за дисциплинарно уволнение от съдебния инспекторат за ред нарушения, е съставила фалшив протокол по дело.

То е на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който иска стопанството “Врана” от държавата. За нарушението на Георгиева адвокатите на земеделското министерство “Савова и сие” изпратиха жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет. “Труд” разполага с документа. Според Савова на 14 ноември всички страни са се явили на заседание по делото. В протокола Георгиева обаче е записала, че нито една от страните и вещите лица не са дошли в съда, затова процесът се отлага чак за 26 март 2012 година, пише "Труд".

На поредни груби нарушения на скандалната съдийка Мария Георгиева се е натъкнала адвокатската кантора "Савова и сие", наета от държавата да защитава интересите й по делата за собствеността на царските имоти. Този път става дума за изфабрикуван неверен протокол от съдебно заседание.

Георгиева се прочу, след като наложи съмнителни възбрани и запори върху "Труд" и "24 часа". Преди дни решението й рухна окончателно пред Софийския апелативен съд. Срещу нея има висящо дисциплинарно производство пред Висшия съдебен съвет. Тя бе предложена за дисциплинарно уволнение от съдебния инспекторат, след като бе проверена по куп сигнали на граждани и медийни публикации.

Сега адвокатите Ирен Савова и Димитър Ковачев отново са сезирали Инспектората към ВСС заради грубото потъпкване на закона от страна на Георгиева по делото, заведено от наследника на българските царе и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок срещу държавата. Те си искат 1414 дка, граничещи с парка "Врана" - бившето стопанство "Врана". Част от земята е в активите на "Врана" ЕАД, което е страна по делото. В това дело "Савова и сие" представлява земеделското министерство, което също е страна в процеса.

То е образувано още на 17 юни 2008 г., показва справка в електронното деловодство на Софийския градски съд. Ето какво се разказва в сигнала на адвокатите до Ана Караиванова. Поредното заседание е насрочено за 15,30 ч на 14 ноември 2011 г. Тогава трябва да се изслуша тройната техническа експертиза, депозирана в съда още на 4 ноември. Савова се явява в съда в посочения час. Там са и трите вещи лица - инж. Грънчовски, инж. Бирова и инж. Колева. Няма само представител на регионалното министерство.

Ред на делото идва в 16,30 ч. Тогава адвокатите на Сакскобургготски и на "Врана" се обръщат към съдия Георгиева с искане делото да не се гледа, тъй като не са смогнали да се запознаят със заключението на експертите. Савова се противопоставя на това искане. Според нея причина за отлагане няма - експертизата е била депозирана навреме и страните са имали възможност да се запознаят с нея. Въпреки това обаче Георгиева не провежда редовно заседание, а направо дава нова дата за процеса - в края на март 2012 г. "Всичко се случи извън всякаква уредена от закона процедура."

След тази случка в съда адвокатите са изненадани от "протокола" за "съдебно заседание", който е напълно неверен. В него пише, че заседание е било проведено, но нито една от страните, както и вещите лица не са се явили.

"За пръв път ставаме свидетели на подобен начин на процедиране по делата. Такива действия са грубо погазване на императивни законови разпоредби и са недопустими за един съдия", пише в жалбата до инспектората. Още по-неприемливо е, че се допуска изготвяне на протоколи за непроведени заседания, при това с невярно съдържание, и то по дело със сериозен обществен интерес.

"Труд" направи справка в електронното деловодство на съда за движението на делото за стопанство "Врана". От него картината не става особено ясна. Вижда се, че първото заседание по делото е на 11 декември 2008 г., а след това има куп открити и закрити заседания. От съда обясниха, че няколко съдии са били докладчици по делото.

М. Георгиева го поема едва на 12 май т. г.

На заседанието на 23 ноември е отбелязано единствено, че е постъпила молба за препис от земеделското министерство и делото е насрочено за 29 ноември 2011 г. Преди да дойде тази дата обаче, насрочването е отменено и делото е преместено за 26 март 2012 г. Обяснението в електронното деловодство е - "поради закрито/разпоредително заседание от 20.5.2011 г.". На тази дата делото е пренасрочено за 14 ноември 2011 г.

Това не е първият сигнал до ревизорите срещу Георгиева. В края на октомври инспекторатът я предложи за дисциплинарно уволнение, след като провери по сигнали работата й за 2011 г. и установи, че тя системно не спазва законовите срокове, неоправдано забавя делата, не изпълнява служебни задължения, нарушава основни норми от Гражданския процесуален кодекс, погазва принципа на случайното разпределие на делата. "Нарушенията на съдия Мария Георгиева водят до отрицателна обществена оценка за професионалния морал на магистрата и компрометират доброто му име. Тези действия разколебават моралния интегритет на съдебната власт и накърняват престижа й, което е дисциплинарно нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт." Така завършва предложението за дисциплинарно уволнение, внесено от главния инспектор Ана Караиванова във Висшия съдебен съвет. По него вече бе образувано дисциплинарно дело.

Според инспектората работата на Георгиева оставя впечатление за "нерегламентирана ангажираност".

Жалбата ще се разглежда тепърва. Но едно е ясно отсега - ако в съдебната система се толерира произволът, магистратурата трудно ще се отърве от лошата си слава на на купена и услужлива.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3437 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
fukdatsht

2011.12.03 | 21:34

3
То бива да си тъп, ама тая е тъпа като гъз. Как може на тоя червей да са му разрешили да завърши право, ходи разбери!
Бистра

2011.12.02 | 13:37

2
Поредното нарушения на съдийката, върнала във ВГБ Хр.Грозев с особения и непознат в правния мир статут "особен представител", явно е преляло чашата на търпението и затова е предложена от ВСС за уволнение!

2011.11.25 | 17:55

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини