Двама от ВСС искат да се възобнови проверката по "Яневагейт"

  • 18 февруари 2016 13:57

  • 1206
  • 0
Двама от ВСС искат да се възобнови проверката по "Яневагейт"
© Булфото

Двама от членовете на ВСС - Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха да бъде възобновена проверката по случая със записите, в които се чуват гласовете на съдиите Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в и Румяна Ченалова - скандал, станал по-известен като "Яневагейт".

Настояваме ВСС да изрази ясно отношение срещу клеветническата кампания, която се води срещу съдии, съдилища и съсловни организации. Дебат за реформа трябва да се води, но когато голословно се обругава, това уронва авторитета. И води до сриване на доверието в правосъдието, заяви Калин Калпакчиев, цитиран от БТА.

Соня Найденова пък отчете, че липсва реакция от страна на ВСС по повод разпространено от РЗС прессъобщение по повод дело на Яне Янев, в което се казва: "Съюзът на съдиите - бухалка на енергийната мафия". Манипулативно се атакуват съдии, които се произнесли по делото на Янев, посочи Соня Найденова.

Думите на Янев, който е съветник на премиера, не са без значение, посочи Калин Калапкчиев, който смята, че се води клеветническа кампания, като се подхвърлят факти срещу управлението на СГС и ВКС.

Изслушване на градския прокурор и искане на разпечатки от телефонната централа на Съдебната палата, както и препоръките от доклада на ЕК също са причина за "отваряне" на случая с телефонните записи, смята Калин Калпакчиев. Според Соня Найденова в
първоначалния й вид проверката на ВСС е приключила набързо, непълноценно, без дебати.

Остава усещане за нещо недовършено и за зависимости, защото този ВСС не успя да излезе от случая със записите, както предишен състав успя да се справи с казуса "Красьо Черния", допълни Соня Найденова.

Очаква се малко по-късно днес да започне дискусия в рамките на заседанието на ВСС.

Последвайте канала на

1206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини