Прокуратурата в Търново разпореди спешно укрепване на 23 опасни моста

  • 27 януари 2016 13:24

  • 1021
  • 0
Прокуратурата в Търново разпореди спешно укрепване на 23 опасни моста
© Булфото

Апелативната прокуратура във Велико Търново разпореди спешно да бъдат укрепени 23 опасни въжени мостове. Незабавните мерки са възложени на кметовете на общини.

„Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Инспектирани са въжените мостове в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе”, обясниха от Апелативната прокуратура в старата столица. Проверката е установила 23 съоръжения, които не неотговарят на техническите изисквания за безопасност, предаде "Труд".

На територията на област Велико Търново са изградени десет въжени моста. За пет от тях прокуратурата е намерила основание за намеса, заради лошото им техническо състояние, необезопасеност и риск за възникване на инциденти. Един от бродовете над река в болярския град е в аварийно състояние, достъпът до него е преустановен и е наложително премахването му.

Един мост е демонтиран, а останалите два са в добро техническо състояние и се ползват активно. На изискванията отговорят и мостовете край град Дебелец и в община Стражица.

Въженото съоръжение край село Каранци не се използва за преминаване на хора и на него е монтирана автоматична станция за измерване нивото на Янтра от Института за метрология и хидрология към БАН. Трите въжени моста на територията на община Златарица също са в аварийно състояние, намират се извън населените места и не са общинска собственост. За тях Районна прокуратура Елена е изготвила предложение до Областен управител Велико Търново и Басейнова дирекция за управление на водите за установяване собствеността им и предприемане на незабавни мерки за демонтирането им. Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове е установила проверката в Община Троян. Там има и най-много общо 22 брода. Само в Троян съоръженията са 6, три от които са в добро състояние.

В общината има още 16 въжени моста, които са с корозии и амортизирани части и се налага спешна проверка на конструкциите им.

Съоръженията в общините Априлци и Летница са годни и безопасни за експлоатация. До кмета на Тетеван пък е направено предложение, някои от мостовете да бъдат ремонтирани тази година, а до тогава да се поставят табели, указващи преминаване с повишено внимание. Необходим е ремонт на мост Плевенска област.

Опасност крие преминаването по два въжени моста в Русенския регион. Дървената обшивка на моста в село Беляново е прогнила, с отслабена носимоспособност, има корозия, на места заварките са скъсани. Той се ползва активно от живеещите в селата на двата бряга на река Янтра.

От Община Ценово е направено искане, за отпускане на финансови средства, но финансиране не е получено. Прокуратурата разпореди бродът да бъде обезопасен с преградни съоръжения и с предупредителни табели, недопускащи преминаването на хора. В област Габрово има само един въжен мост, който е в село Царева ливада, строен е преди повече от 50 г и няма данни за собствеността му.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини