Убийството в Чирпан - отмъщение за циганска вендета

  • 02 януари 2016 07:23

  • 6151
  • 5
Убийството в Чирпан - отмъщение за циганска вендета
© Gettyimages/Gulliver

25-годишният Калчо Илиев от Чирпан остана в ареста за коледните и новогодишните празници, след като сам пожела, а Старозагорският окръжен съд му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за убийството на съгражданина му Ангел Динков-Стария Гагарин, пише в. "24 часа".

54-годишният мъж бе първо прострелян, а след това и наръган с нож в гърлото, на 12 декември на улица "Кокиче" в циганската махала на Чирпан.

Разследването по случая показа, че Калчо е стрелецът, който след това довършил жертвата си с нож. Самият той явно осъзнава какво е извършил, тъй като поиска съдът да го остави в килията, като обясни, че се опасява за живота си, ако остане навън.

Калчо Илиев участва в престрелка с огнестрелно оръжие, която се разигра в събота, 12 декември, малко след 15 часа на улица "Кокиче" в Чирпан. Всички пушкала в нея се оказаха незаконни.

Във фаталния ден Калчо и аверът му М.М., на 33 години, минали с лек автомобил "Мерцедес" по улица "Кокиче". На тази улица бил домът на Стария Гагарин, с когото пътниците от колата имали стари сметки за уреждане - през август т.г. синът на мъжа - Диньо, участвал в убийството на бащата на Калчо-  Митко Илиев-Мантата, на 47 години. Сега пък синът на убития явно е търсил повод за отмъщение.

Как точно са се развили събитията през онази събота все още не е изяснено докрай, но страстите си разгоряли и между враждуващите се стигнало до престрелка. След пукотевицата Ангел Динков най-напред бил тажко ранен и откаран в Спешния медицински център в Чирпан, където умрял от раните си. Там бил откаран и Калчо с огнестрелна рана на дясната длан, от която докторите извадили проектил.

Досъдебното производство по случая тепърва ще изяснява кой е стрелял първи. В съдебната зала, когато гледаха мярката му за неотклонение, задържаният обясни лаконично: "Ако аз не бях стрелял, той щеше да ме гръмне".

След инцидента в колата на Калчо, при обиск, полицията е открила и иззела 1 рязана ловна пушка и 2 пистолета - всичките незаконни, както и нож с държина 230 милиметра. В същото време снахата на загиналия Ангел, която е 18-годишна, предала доброволво на разследващите друг пистолет, също незаконен. Назначените експертизи тепърва ще трябва да установят дали това са оръжията, с които са се гърмяли участниците в престрелката.

Вече е ясно, че убийството на Ангел Динков е отмъщение за друга циганска вендета в Чирпан. На 7 август т.г. в града публично посред бял ден бе разстрелян 47-годишният Митко Илиев-Мантата. Екшънът се разигра пред автосервиз, на който Мантата току що бил докарал с кола мотора си за ремонт. Ранен беше и един от синовете му - Христос, на 16 години, който бил с него. Тогава Мантата бе прострелян 9 пъти с 2 незаконни пистолета и довършен с нож, също както сега Ангел Динков- Стария Гагарин.

Оттогава уличените за това убийство са в ареста. Сред прибраните бе и синът на Стария Гагарин Диньо, на 23 години, за който се твърди, че намушкал 4 пъти с нож жертвата. Той все още е задържан под стража заедно с други двама мъже, негови роднини - братът на убития сега Гагарин - Динко Динков, на 52 години, и племенникът му Ангел, на 24 години. Те пък били стреляли срещу Мантата с незаконни пистолети "Макаров", според обвинението. Тримата посрещат празниците в ареста в очакване през 2016 г. да започе дело срещу тях.

Ако бъдат признати за виновни, тях ги грозят присъди между 10 и 20 години лишаване от свобода, смятат юристи. Същото наказание заплашва и Калчо Илиев, който, по думите на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура Румен Арабаджиков, вече бил направил самопризнания. Илиев е женен, баща на 3 деца и досега не е осъждан.

През август в Чирпан говореха, че убийството на Мантата е заради жена, други намекваха по-предишно убийство. Сега роднини на хора и от двете страни, дошли в Стара Загора заради заседанието на съда по мярката за неотклонение на обвиняемия за убийството на Стария Гагарин, не пожелаха да уточнят коя все пак е причината за вече 25-годишната вражда между двата циганнки рода. Истината е, че тази вражда е дълбока, периодично между хора от двата клана възникват конфликти с променлив успех, коментират още чирпанлии.

Последвайте канала на

Novini.bg
6151 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gost

2016.04.24 | 20:21

5
Uzakonete im pistoletite i im daite oschte,samo gi ogradete-te sami schte se izbiiat.
Пламен

2016.04.24 | 20:21

4
Браво,избивайте се плъхове непотребни...
ха2

2016.04.24 | 20:21

3
Ивлен Николаева Георгиева е ХИВ-позитивна медицинска сестра, която много иска да се омъжи и да има деца.
gost

2016.04.24 | 20:21

2
samo taka iskame o6te izbiti mangalq ako moje cqla mahala 6te e nai dobre nqma da ima po hubav podarak za na6iq narod ot 26g nasam
ха2

2016.01.02 | 12:22

1
████████▓▓████▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓ ██▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█████▓▓▓ ███▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█▓▓▓▓ ██▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ ██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ █▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓██ █▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒░▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ █▓▒▒▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒░▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██ ▓██▓██▓▒▒▓▒▒▒░░▒▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▒▓█▓██▓░▒▓▓▒▒░░░▒▒▒▓▓▒▓███▒▓█▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓█ ▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▓▒░░░░▒▒▒▓▓▒▓██▓▒▓██▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒░░▒▒▒▒▒░░░▒░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒░░░▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▒ ▒▒▒▒░░▒▓▒▒░░░░▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒░░ ▒▒▒▒▒▒▓▓░░░░░░▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓▓░ ▓▒▒▒▒▒▒▓▒░░░▒▒▒▒▒▒░░▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████ ▓▒▒▒▒▓▒▒▒▒░▒▒░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓████ █▓▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████▓ ██▓▒▒▒▓▓▓▒▒▓▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒██████ ▓▓█▓▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███████ ▓███▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█████████ ▓▓████▓▒▒▒▒░▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▓▓███████████ ▓▓█████▒▒░░▒░░░░░░░▒░░░▒▒▒▓███████████████ ▓▓██████▓▒░░░░░░░░░▒▒▒▓▓█████████▓███▓████ ▓▓▓▓▓▓█████▓▓▓▓▓▓▓████████████▓█████▓█▓███

Добави коментар

Водещи новини