Съдиите отново на протест с искане за реформи (снимки+видео)

  • 14 декември 2015 17:31

  • 4027
  • 12
Съдиите отново на протест с искане за реформи (снимки+видео)
© Булфото

За поредна вечер пред Съдебната палата в София се събират съдии от цялата страна. Те настояват за незабавна реформа в правосъдието.

От Съюза на съдиите приканват съдиите и всички български юристи от различните гилдии да се присъединят към тях в 17. 30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София. Планира се те заедно да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

"Тези разговори са необходими, защото е необходимо разбиране за това, което искаме и за това, което смятаме, че трябва да се случи в системата" заяви съдия Капка Костова от ВКС пред БТВ. „Затова вече търсим помощ и подкрепа от обществото и от хората, и искаме да разговаряме с тях за това, че всъщност промените са необходими най-вече за гражданите и за обществото. Те са тези, на които им е необходим независим, безпристрастен и морален съд.

"Те трябва да са сигурни, че когато се изправят пред съда по какъвто и да било повод ще получат решение или присъда, което е основано само на закона и на доказателствата по делото, така че независимостта на съда, за която ние говорим и пледираме непрекъснато, е важна преди всичко за хората, не толкова за нас, и тя е важна в още една друга посока – независимостта на съда ще даде възможност той да промени, да прочисти останалите институции, там, където това е необходимо да се направи. Ако съдът не е независим, това просто няма как да се случи"

"Искаме да обясним защо настояваме за тези промени. На пръв поглед са непонятни. Искаме да обясним защо съдът трябва да бъде независим, а прокуратурата трябва да бъде автономна. Няма как едни и същи стандарти да са приложими по отношение на съда и по отношение на прокуратурата. Тя няма как да е независима по една единствена причина – просто защото повдига и поддържа обвинения от името на държавата. Т.е. единственото, да което можем да говорим там е автономия. Независимостта е тази, която е необходима на гражданите и която е стандарт единствено за съда. Мисля, че това трябва да се обясни, за да стане ясно и да не се смята, че тази реакция е самоцелна".

Пловдивски юристи също ще подкрепят колегите си от столицата. Мотото на събитието е "В подкрепа на съдебната реформа". Инициатор е адвокат Стефан Левашки. Във Фейсбук е създадено събитие за протеста, като са поканени над 1200 души. В социалната мрежа е отправен призив за солидарност със софийските юристи.

Припомняме ви, че на 11 декември съдии излязоха пред Съдебната палата в София, за да разговарят с граждани. Най-малко 25 бяха съдиите от ВКС, там беше и председателят на съда Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет. Имаше съдии от СГС, СРС и от провинцията. Те излязоха с тогите си, като символ на държавността.





 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4027 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ХУZ

2015.12.18 | 10:37

12
Много ми се иска да оскубя поне една кукумявка, облечена в черно расо, подскачаща пред съдебната палата, и скубейки я да я питам: "Кво щещ ма и защо до днеска спиш? Нима не си от същото котило,което искаш да смениш?"
след цветната революция на цру

2015.12.18 | 10:24

11
ех,тия долари на сорос нямат ли край?
Митака

2015.12.18 | 10:23

10
Къде спаха тия съдии до сега Защо не я искаха тая реформа толкова години Колко са осъдените за корупция от същите съдии Колко са избягалите бандити пуснати от тия протестиращи Колко са хората пострадали от същите съдии или тия сега падат от Луната и до сега не са знаели за какво става въпрос

2015.12.18 | 10:23

9
TAZI PLATENA GNIDA S BRADATA KOLKO E JALUK
Чичко Донев

2015.12.18 | 10:23

7
Костов няма да стане със 100 човека, давай да развързваме кесиите , че следващия път няма да ни се размине само с разпит.

2015.12.18 | 10:23

8
Като чуеш костов и ти настръхват космите на висналите мъде.
няма логика

2015.12.18 | 10:22

6
Хмм ,странно ! Все едно ,проститутки да протестират ,против платената любов. Няма логика .
Куфарчета разни ;)

2015.12.17 | 18:24

4
Не знам за Сорос но куфарчетата на БКП(БСП) сателити и ДС продължават и то разбира се и в модерни варианти като например фалитче на КТБ и ...мълчание къде текат потоците от нея. Каква е причината "СУПЕРНЕЗАВИСИМИЯ" гл. прокурор на Р.Б. да се спотайва и окопава ? Не знае ли >Нее не ИСКА да бъде човека който се бори с престъпността на високо ниво(ОЛИГАРХИЯТА). Нали Ц.Ц. каза че няма олигархия в БГ. А на него Б.Б. . На него пък Л.Местан. На него пък А.Доган . И не несъм прескочил Пеевски и той е в кашата
ИК

2015.12.17 | 18:24

5
Забравил си да споменеш КГБ и мракобесника Путин. Затова те глобявам с 20% От хинорара.
Алеко

2015.12.17 | 18:24

3
Не просто реформаторите искаха да си сложат съдийчета но Бойко се оплаши и им разписа оставчиците.Няма да ви се получат нещата протестъчета долни

2015.12.15 | 09:12

2
nai golqmata MAFIQ na protest, a NARODA spiiiiiiiiiiiiiii.
....

2015.12.15 | 06:16

1
vreme e da se napravqt reformi v sudebnata sistema zashtoto tq e osnovnata spunka na durjavata ... vsichki kriminalni lica sa puskani zaradi dupki v sistemata .. dano se napravi neshto

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини