Съюзът на съдиите с обръщение към НС за съдебната реформа

  • 07 декември 2015 16:39

  • 1655
  • 1
Съюзът на съдиите с обръщение към НС за съдебната реформа
©

Днес в конферентна зала на Съдебната палата се проведе пресконференция за Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, организирана от Съюза на съдиите в България, предаде репортер на Novini.bg.

От съюза обявиха, че са изпратили обръщение до 43-то Народно събрание. В него те заявяват, че ще има отстъпление от стратегията за съдебна реформа, ако отпаднат на второ четене на конституционните промени, следните промени: Отпадане задължението на главния прокурор да се отчита пред НС за изпълнение наказателната политика на държавата; Запазване мандатността на изборните членове на Висшия съдебен съвет; Липсата на разпоредба, в която да се предвижда отмянята на чл. 130, ал. 6 от КРБ, което тава възможност за запазване на всички досегашни правомощия на пленума на ВСС; Запазването на чл. 131 във варианта, който изрично регламентира тайното гласуване при взимане на решения по кадрови въпроси във ВСС; Отнетата възможност на българските съдилища да сезират Конституционния съд.

Съдиите обясниха, че причините, поради които отпаднаха тези предложения, остават неизвестни. "Между първо и второ гласуване на законопроекта за промени в Конституцията бяха направени предложения, които обезсмислят реформата. Българското общество изпитва остра потребност от по-справедлива съдебна система, чието управление да е основано на принципите на откритост, отчетност и независимост, изключващи задкулисното кариерно израстване и нелегитимните външни въздействия върху съдебната власт. За да се доближим наистина до реформа в съдебната система, трябва да отидем далеч отвъд така наречения исторически компромис", категорични бяха от съюза на съдиите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Корупция

2015.12.08 | 13:39

1
Как не ви е С Р А М ?

Добави коментар

Водещи новини