Осъдиха военен прокурор, набедил висши прокурори в престъпления

  • 13 ноември 2015 12:37

  • 1634
  • 2
Осъдиха военен прокурор, набедил висши прокурори в престъпления
© Getty Images/Guliver

По обвинение на Военноокръжна прокуратура - Сливен, Военен съд - Пловдив призна за виновен прокурор Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура - София за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев - прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова - прокурор във Върховна касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни.

На Илиан Георгиев е наложено наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание, съобщава Дарик.

Престъплението е извършено в периода 11 май - 6 октомври 2010 г. в условията на продължавано престъпление.

Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до главния прокурор е набедил Малена Филипова и Веселин Стоев в извършване на престъпление против правосъдието - лично укривателство, като е заявявал неверните обстоятелства, че Филипова и Стоев са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев подсъдимият Георгиев набедил също в престъплението лично укривателство, като е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров - тогава министър на отбраната и други длъжностни лица от Министерство на отбраната, като прикрили одитен доклад от Дирекция „Управление на доставките" в Министерство на отбраната.

Илиян Георгиев е осъден да заплати на Веселин Стоев сумата от 6 000 лева, а на Данчо Данов - 3 000 лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1634 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2015.11.13 | 14:51

2
То много местни тези пловдивски прокурори Край на престъпността
1

2015.11.13 | 14:07

1
Как не са го убили още !

Добави коментар

Водещи новини