Ясни са виновните за рухналата гимназия в Казанлък

  • 12 ноември 2015 13:12

  • 1597
  • 1
Ясни са виновните за рухналата гимназия в Казанлък
©

Налице е виновно поведение на участниците в строителството на новия Национален център по природоматематически науки в Казанлък. Това е заключението на Техническата експертна комисия за обследване на аварията в сградата на ПМГ "Никола Обрешков" в града, част от която рухна в средата на юни тази година при изкопни работи за новия строеж.

Заключенията на техническата експертна комисия към Регионалната дирекция Независим строителен контрол -Стара Загора бяха оповестени днес от Даниела Коева- заместник -кмет по строителството в община Казанлък. Експертите са установили виновно поведение на проектанта за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп: на фирмата за строителен надзор, която в резултат на неизпълнени отговорности е допуснала увреждане на съседна сграда, вследствие на строителството.

Установена е и вина на строителната компания, неспазила предписанията на проектанта-конструктор и неоценила конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп.

Община Казанлък ще предприеме действия на база заключенията в протокола, за да защити интересите си за нанесени вреди и пропуснати ползи, каза още зам. кметът по строителството на Община Казанлък. Едновременно с това Общината е възложила конструктивно обследване на сградата на ПМГ "Никола Обрешков", актуализация и препроектиране на Националния център за природо-математически науки. За изграждането му правителството отпусна 500 хиляди лева.

До края на годината ще приключат всички укрепителни дейности в рухналата част на сградата на казанлъшката математическа гимназия. Дейностите по строителството на Националния център ще бъдат възобновени най- вероятно през лятото на следващата година. Близо 700 -те ученика на казанлъшката математическа гимназия учат в друга сграда, собственост на друго училище в града.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.13 | 01:17

1
Пууу , аз толкова се надявах,че ще стигнат до извода,че са виновни строителите,построили гимназията преди 50 години !

Добави коментар

Водещи новини