СГП предаде на съд лекар за смърт на пациент

  • 11 ноември 2015 15:17

  • 1451
  • 1
СГП предаде на съд лекар за смърт на пациент
© Gettyimages/Gulliver

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу д-р Карамфила Р. за това, че причинила смърт на пациент при професионална непредпазливост.

На Карамфила Р., която е ординатор невролог в УМБАЛ ”Света Анна ” в гр. София, е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК, съобщиха от пресцентъра на СГП.

На 17.02.2012 г. в болница „Св. Анна” в столицата по спешност постъпила жена с диагноза ” Исхимична болест на сърцето – нестабилна ангина пекторис”. Два дни по–късно, докато била в болницата, пациентката се почувствала зле. Тя получила световъртеж, вследствие на който паднала на земята и силно ударила главата си. Получила подкожен хематом, като започнало и кървене в резултат на удара.

В това състояние тя била откарана за преглед при д-р Карамфила Р., която в този момент била на работа. Лекарката решила, че се касае за епилептичен припадък, налагащ съответното специализирано медикаментозно лечение.

Същевременно д-р Карамфила Р., в разрез с относимата за този тип инциденти нормативна уредба, не назначила образни изследвания на главата /ренгенография и/или скенер/ за пострадалата пациентка. Именно чрез това изследване е могло с точност да се определи какви са настъпилите травматични увреждания и да се назначи адекватно и правилно лечение.

Един ден по-късно жената починала. Установено било, че причина за това е получената черепно–мозъчна травма, вследствие на което се получили кръвоизливи в мозъчния ствол. Леталният изход е щял да бъде избегнат при своевременно диагностициране на травмата посредством провеждане на образно изследване и провеждане на оперативно лечение веднага след това.

С бездействието си, д-р Карамфила Р. проявила немарливост при изпълнение на правно регламентирана дейност - упражняване на медицинска професия, представляваща източник на повишена опасност и по непредпазливост е причинила смъртта на пациентката.
Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Последвайте канала на

1451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.20 | 14:52

1
Да я осъдят с максималната строгост на закона и да й дадат най-големият период на излежаване в затвора! Останалите лица в медицински престилки да им бъде отрезвяващ фактор, да не си позволят да се правят на самозабравили се!

Добави коментар

Водещи новини