Убийците на Рогача на съд

  • 04 ноември 2015 06:40

  • 2354
  • 3
Убийците на Рогача на съд
©

Двамата убийци на бизнесмена от карловското село Розино Георги Рогачев – Рогача ще застанат на подсъдимата скамейка. Окръжната прокуратура внесе обвинителният акт срещу 47-годишния Николай Стоянов и племенника му Иван Стоянов на 35 години от Розино в съда за насрочване на дата на процеса. И двамата ще отговарят по обвинение за убийство по особено мъчителен начин, извършено по хулигански подбуди и в съучастие, пише "Монитор".

Убитият 58-годишен Георги Рогачев имал газ и бензиностанция на входа на село Розино. През годините многократно роми от селото зареждали газ в колите си, а после отказвали да платят с обяснението, че преди няколко дни са дали повече пари на работниците в обекта. Другият номер на ромите хем да не плащат, хем да са на печалба бил като заредят газ за 10 лева, да твърдят, че са дали банкнота от 50 лева и да искат 40 лева ресто, разказаха на погребението му неговите близки.

Рогача бил наясно с ромските номера и агресия, като много пъти през годините защитавал както своите работници, така и местното население от ромските набези, с което си навлякъл гнева на клана Сребреви, от който са двамата обвиняеми. Кавгата, завършила със смъртта на Рогача, започнала миналия 14 септември. Около 16,30 часа Николай и негов познат заредили дизел за 20 лева в товарен „Фолксваген”, но отказал да плати. Твърдял, че го бил платил преди няколко дни. Служителят настоял да даде сумата за горивото, но отново получил отказ, заради което се обадил на Георги Рогачев. Той дошъл и на място между двамата възникнал спор за заплащането. Обвиняемият Николай Стоянов се обадил на свой близък, който дошъл с още трима души на бензиностанцията, сред които и племенникът му Иван Стоянов. Те пристигнали с лека кола „Лада“, носили със себе си дървени колове, лопати и мотика и се насочили към Рогачев. Когато ги видял, той отишъл в помещение на бензиностанцията, откъдето взел незаконно притежавана от полуавтоматична нарезна пушка, излязъл и произвел изстрели към земята и във въздуха, за да ги сплаши.

В този момент към бензиностанцията започнали да идват и други роми, които държали в ръцете си тояги и камъни. Те се насочили към Георги Рогачев и заедно с обвиняемите и другите трима свидетели, го обградили. Иван Стоянов ударил с лопата Рогачев в дясното слепоочие, а малко след това Николай го ударил на същото място с дървен прът. Рогача паднал на земята и загубил съзнание. Когато видели това, Николай и Иван избягали, а за извършеното от тях бил подаден сигнал на тел. 112. Пострадалият Рогачев бил откаран в кома в болница, където починал на 20 октомври 2014 г.

От извършената съдебно-медицинска експертиза се установява, че основната причина за смъртта на Георги Рогачев е тежка черепно-мозъчна травма, със счупване на черепните кости, мозъчни кръвоизливи, контузия на мозъка с развил се отток, което е довело до разрушаване и парализа на жизнено важни мозъчни структури. На базата на събраните доказателства е установено, че двата посочени предмета – лопата и дървен кол, използвани от обвиняемите, са годни средства да причинят посочената тежка черепно-мозъчна травма, станала причина за смъртта на пострадалия.

По делото са разпитани 26 свидетели, извършени са десет експертизи, иззети са веществени доказателства – дървени прътове, мотика, метална лопата, камък, летва и др. До насрочване на делото в съда чичо и племенник са в пловдивския затвор. По време разпитите в досъдебното производство двамата са отказали да се признаят за виновни.

Последвайте канала на

Novini.bg
2354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.12 | 16:17

3
Не вярвам да ги осъдят, особено ако са на свобода
каката на баткото

2015.11.12 | 16:17

2
огнехвъргачка !!!

2015.11.12 | 16:17

1
Zashto ia e izvadil tazi pushka ,za krasota li..???,nai mnogo dalejat po 2-3 god. i tova e..posle niakoi dryg bulgarin shte e nared da ymira

Добави коментар

Водещи новини