Соня Найденова: Съдебната власт не може да се поставя в зависимост

  • 30 октомври 2015 09:00

  • 1900
  • 2
Соня Найденова: Съдебната власт не може да се поставя в зависимост
©

С промените в бюджета се прави опит за поставяне на съдебната власт в зависимост. Финансовият министър вчера оттегли предложението минималните възнаграждения на магистратите да се променят всяка година. По този начин той отстъпи, след като се убеди, че по така ще се нарушат и принципите, залегнали в съдебната реформа. Това заяви Соня Найденова от ВСС в ефира на БТВ.

Съдебният кадровик посочи, че така се нарушава Конституцията и бюджетът трябва да е достатъчен не само за заплати, но и за останалите функции на правораздаване и правоохраняване.

Членът на съдебния съвет коментира, че предложеният от нея и колегите й бюджет от 542 млн. лева ще е достатъчен и за провеждането на политики: „Това, което министър Горанов искаше да види, по една или друга причина не е стигнало до него – това се нарича реформа”.

Проектобюджетът на ВСС предвиждаше сума в размер на 542,5 млн. лева. Сумата, която се предлага от страна на Министерство на финансите, е около 473 млн. лева. Разликата, която се получава, и сумата, която от ВСС са поискали в повече, трябва да покрие заплатите на магистратите и съдебните служители, съобразно изискванията на закона, изтъкна представляващият ВСС.

„Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения е неприемлива. Освен, че предложението на финансови министър влиза в противоречие с Конституцията и няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата", смята Соня Найденова.

 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1900 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пешо

2015.10.30 | 11:54

2
Да, но съдебната власт поставя в зависимост всички в България, от обикновения гражданин, който не получава справедлив процес до икономически и политически решения, наложени чрез измама и корупция, водещи до обедняване и смърт на хората. Но, за магистратите най-важното е да получат желаните заплати, освен получаваното в кеш за всяко решение или постановление издадено противно на Законите .....Магистратите нямат страх, те нищо не рискуват защото няма как да бъдат санкционирани..... Пфу, не човеци, а магистрати.
некой

2015.10.30 | 11:53

1
Ти лично влизал ли си в съд? Бил ли си страна по дело? Стига сте писали и говорили за неща, които не познавате, а съдите само от прочетеното в "независимите" медии. Да напомням ли, че сме на последно място по свобода на словото в ЕС? В България работят много честни и почтени магистрати. Те си вършат работата така, както е в законите приети от НС. Това, че някои закони се приемат от обществото като несправедливи не е по вина на съда, а по такава на политиците. И стига сте сочили като виновник за всеки проблем съдебната система. Проблемът е в политиците, които всички ние избираме. Апропо, това означава, че проблемът си е в нас самите.

Добави коментар

Водещи новини