Преосмислят изцяло финансовите параметри на проектобюджета за съдебната власт

  • 29 октомври 2015 18:21

  • 1475
  • 1
Преосмислят изцяло финансовите параметри на проектобюджета за съдебната власт
© Булфото

Срещата между нас, представителите на съдебната власт, и министъра на финансите продължи повече от два часа. Обсъдихме бюджета на Висшия съдебен съвет за 2016 година.

Това обяви представляващият ВСС Соня Найденова след среща с Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва в сградата на Съвета, предаде репортер на Novini.bg.

Припомняме, причина за срещата бе заканата на съдии, прокурори и следователи, че ще излязат на протест, ако финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва не оттегли незабавно предложението си, че той, чрез парламентарното мнозинство, ще може да определя заплатите в съдебната власт всяка година със закона за бюджета.

На брифинга тази вечер присъства единствено Найденова, която предаде какво са си говорили с финансист номер 1. Министърът е казал, че ще преосмисли изцяло финансовите параметри на проектобюджета за съдебната власт.

Проектобюджетът на ВСС предвиждаше сума в размер на 542,5 млн. лева. Сумата, която се предлага от страна на Министерство на финансите, е около 473 млн. лева. Разликата, която се получава, и сумата, която от ВСС са поискали в повече, трябва да покрие заплатите на магистратите и съдебните служители, съобразно изискванията на закона, изтъкна представляващият ВСС.

„Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в член 218 от Закона за съдебната власт, е неприемлива”, заяви тя.

Министър Горанов възприе тази теза и заяви, че е доста спорно от гледна точка на съответствие на неговото предложение с Конституцията, както и, че няма да доведе до конкретни финансови облекчения в общия бюджет, продължи Найденова.

Позицията в края на срещата, обясни Найденова, е, че финансист номер 1 няма да поддържа това предложение за изменение на член 218 и проекта за възнагражденията в съдебната система остават в този вид.

„Утре на заседанието на Министерски съвет насрещното предложение на Министерство на финансите ще бъде в различни параметри, спрямо това, което беше оповестено в понеделник”, уточни Соня Найденова.

Последвайте канала на

1475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
00

2015.10.29 | 20:16

1
най ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ - от това си вадят хляба, а сега и ПО големи заплати

Добави коментар

Водещи новини