Съдът обяви мотивите си за оправдателната присъда на Цветанов

  • 15 октомври 2015 19:43

  • 2666
  • 8
Съдът обяви мотивите си за оправдателната присъда на Цветанов
© Булфото

С отказа да разреши СРС Цветанов не е иззел функции на съдебната власт като е отказал да бъдат подслушвани ексшефът на ГДБОП в Търново Орлин Тодоров и още двама. Бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не е иззел функции на представител на съдебната власт, а на свой подчинен от системата на изпълнителната власт, поради което с поведението си не е засегнал съществуващото разделение на властите.

Това пише в мотивите на тричленния състав на Софийския апелативен съд по делото за отказа на Цветанов да разреши използването на СРС спрямо антимафиота от Търново Орлин Тодоров и още двама, съобщи 24 часа. По това дело, станало популярно като делото за 6-те Не, Цветанов бе оправдан преди месец от апелативния съд, след като ВКС го върна за ново разглеждане. На първа инстанция той получи 4 г. затвор, апелативният съд потвърди присъдата, но после върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане. Една от причините бе, че е било нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд.

Апелативните съдиии посочват, че бившият вътрешен министър е отказал да разреши използването на СРС спрямо бившия антимафиот, за да не се разкрие друго разследване. "Като е разпоредил неприлагане на СРС, поради това, че съществува опасност от разкриване на оперативните способи, подсъдимият е влязъл в правомощията на свой подчинен - директора на СДОТО, което не му е забранено от закона", се посочва в мотивите. Според магистратите подобно поведение не е неправомерно, тъй като е насочено единствено към постигане на бързина в процедурата, без да променя резултата от нея по същество.

Изводът, че Цветанов е поставил резолюции "Не" поради констатирана съществуваща опасност от разкриване на оперативните способи, се подкрепял и от обстоятелството, че след това шефът на СДОТО е пристъпил към следващия етап от процедурата и поискал използване на СРС спрямо Тодоров. Те вече били разрешени. Съдът коментира и въпроса дали Цветанов е искал да избави от наказателна отговорност Орлин Тодоров. Според магистратите в подкрепа на подобна теза не са събрани факти. Те критикуват и самия обвинителен акт, внесен от прокуратурата.

"На стр.17 от обвинителния акт фигурира само едно изречение, което е декларативно и пресъздава текста на закона. Сама по себе си тази непълнота представлява съществено процесуално нарушение, тъй като препятства възможността на подсъдимия да се защитава срещу конкретните факти, обосноваващи обвинението", пишат съдиите. Според тях Софийският градски съд, който даде 4 г. затвор на Цветанов, е следвало да откаже да разгледа този обвинителен акт още на етапа на подготвителните действия за разглеждане на делото в съдебно заседание. "Като не го е сторил, от своя страна е нарушил правото на защита на Цветанов", смятат апелативните съдии.

Те посочват още, че категорично не приемат изводите на първата инстанция за наличие на доказателства, че Цветанов е целял да осуети наказателно преследване или да избави от наказание Тодоров и другите двама разследвани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2666 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.10.21 | 11:15

8
Ей й й, че муе пандизчийска мутрата! Как така ще го оправдават? Всъщност за другите поразии на този недодялан тип трябва да има възмездие.
Bokostan

2015.10.21 | 11:15

7
Toj gospod gleda otgore, za vsi4ko ste si platjat.
е,баси държавара

2015.10.21 | 11:15

6
Значи този откровен престъпник се отърва отново.
Пурко

2015.10.21 | 09:53

5
Корупция!!!!!!!!
СБОГОМ ТУРСКИ КУPBИ ОТ ГЕРБ

2015.10.21 | 09:53

4
Хахахахахахахахаха, защо сега не протестирате пред съда, кypви гейберски?

2015.10.21 | 09:52

3
хммм.. а платена мрежа няма ли да протестират?
ПАЛЕСТИНА

2015.10.21 | 09:52

2
Каква изненада, аз пък мислех, че ще го вкарат в затвора. Има една дума за оправдателната присъда и тя се нарича КОРУПЦИЯ.

2015.10.21 | 09:52

1
Всичко тече всичко се изменя ,само не и нашата "правосъдна "система !Толкова са подкупни ,че вече си личи от километри !

Добави коментар

Водещи новини