Година след адския взрив в Горни Лом виновни за смъртта на 15 души няма

  • 01 октомври 2015 06:45

  • 1934
  • 2
Година след адския взрив в Горни Лом виновни за смъртта на 15 души няма
© Булфото

Разследването за взрива във фабрика "Миджур" в Горни Лом не е приключило, все още се чака заключението на взриво-техническата експертиза. Това коментира за БТА говорителят на Окръжна прокуратура-Видин прокурор Владислав Влашев по повод годишнината от инцидента на 1 октомври 2014 г., когато при мощен взрив в завод "Миджур" загинаха 15 души, които са работили в цех "Утилизация".

Експертизата е разширена и в изготвянето й участват водещи български и чуждестранни експерти. Тя трябва да даде отговор на най-важния въпрос - каква е причината за унищожителния взрив, каза прокурор Влашев.

Срокът за завършване на разследването е удължаван няколко пъти, но на практика за този тежък за разследване случай няма определен краен срок. Веднага след представяне на заключението на взриво-техническата експертиза, прокуратурата ще трябва да прецени има ли виновно лице или лица за възникналия взрив и последвалата смърт на 15 души, и да предяви обвинение, отбеляза Влашев.

Делото е под прякото наблюдение на главния прокурор Сотир Цацаров, който препоръча за взривно-техническите експертизи да бъдат ангажирани чужди специалисти, извън кръга на дейност на фирмата-собственик на фабриката. Разследването се извършва от Националната следствена служба.

До днес срокът е удължаван пет пъти. От следствието са категорични, че обективното разследване е свързано с внимателен анализ на всички доказателства, така че няма определен краен срок, в който то да завърши.

Окръжна прокуратура-Видин е изцяло в течение на разследването и участва в него с наблюдаващ прокурор.

В края на февруари т. г. приключиха процесуално-следствените действия. От тогава достъпът до фабриката за боеприпаси край Горни Лом е ограничен, има постоянна охрана.

Година след инцидента, темата за невзривените и намиращи се на територията на завода 190 000 мини е сред най-коментираните.

Днес роднините, близките и приятелите на загиналите преди година след инцидента във фабрика "Миджур" край Горни Лом 15 души ще си спомнят за тях и ще запалят свещ в тяхна памет.

Предстои до входа на фабриката Община Чупрене да постави паметна плоча с имената на загиналите, каза кметът Ваньо Костин.

Паметната плоча е изработена по идея на общината, която ще плати за това около 4000 лева. Тя ще бъде поставена на фундамент, облицован с камък.

Както повелява християнската традиция, двадесетина дни след годишнината, в памет на загиналите при инцидента в завод "Миджур" край Горни Лом, ще бъде открита паметната плоча, поясни Костин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1934 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
XXL

2015.10.01 | 23:36

2
ВИНОВНИ НЯМА ДА ИМА
биркоф

2015.10.01 | 23:36

1
Цаца - оставка

Добави коментар

Водещи новини