Полицията отказа разрешително за оръжие на състезател по стрелба, съдът обаче го отмени

  • 16 септември 2015 15:42

  • 2098
  • 2
Полицията отказа разрешително за оръжие на състезател по стрелба, съдът обаче го отмени
©

Административният съд в Търново отмени отказ на полицията в Търново да даде разрешително за оръжие на състезател по стрелба, информира "24 часа".

До куриозното дело се стигнало, след като член на великотърновския клуб по динамична стрелба "Етър IPSC" подал молба до МВР с искане за разрешително за късоцевно оръжие, с което да участва на турнири. Д. Д. приложил всички необходими документи. От полицията направили проверка, от която ставало ясно, че състезателят не е нарушавал обществения ред, няма висящи досъдебни произвоства, няма данни да е употребявал системно алкохол, наркотични или други психотропни вещества, както и да са му налагани мерки по Закона за защита от домашно насилие.

Въпреки това, на 12 май т.г. Д. Д. получил отказ. Мотивите - състезателят не бил обяснил достатъчно ясно необходимостта да притежава пистолет. Също така, от РУМВР допускали, че "Етър IPSC" разполага с оръжие, което Д. Д. може да ползва в тренировките и състезанията.

След обжалване пред Административен съд, магистратите са постановили, че отказът на полицията е незаконосъобразен. Справка показала, че клубът не се води на отчет при служба "КОС" и съответно не притежава оръжия. Неговият председател в своите обяснения пред съда пък посочил, че няма право да преотстъпва оръжията си на трети лица по никакъв повод.

"Вместо след установяване изпълнението на законовите изисквания за издаване на исканото разрешение да се издаде съответният акт, административният орган се е заел да установява факти, които са без правно значение в конкретното производство", посочва съдът в мотивите си.

Началникът на управлението трябва да се произнесе наново по искането за издаване на разрешително.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2098 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.24 | 21:02

2
Искали са да си плати,при мен беше същото! След като им дадох 600 лева се оказа че вече ясно съм доказал че ми е необходимо лично оръжие.

2015.09.18 | 15:42

1
Точно.

Добави коментар

Водещи новини