Брокери на гласове ще метат улици като наказание

  • 02 ноември 2011 11:27

  • 716
  • 0
Брокери на гласове ще метат улици като наказание
©

Въпреки желанието ни да приключим максимален брой дела от 15 септември до сега, са приключени само 16 наказателни производства за изборни нарушения от 100 образувани. Това каза зам.-главният прокурор на България Валери Първанов на брифинг в прокуратурата във връзка с изборите.

Три от тях са приключили със споразумение между обвиняемите и Прокуратурата. Изготвени са два обвинителни акта, които са внесени за разглеждане от съответния съд. В 11 случая прокурорът е прекратил досъдебното производство, тъй като събраните данните не са били достатъчни, обяви Първанов.

Той посочи, че наказанията за подобни престъпления не са особено високи – до една година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок, пробация или глоба. От досъдебните производства, завършили със споразумения – по дело в Свищов наказанието е 1 година и 6 месеца пробация и 100 часа безвъзмезден труд, в Ботевград споразумението е за 1 година пробация и 100 часа безвъзмезден обществено полезен труд и в Плевен - 1 година и 200 часа безвъзмезден обществен труд, добави Първанов.

Имахме законосъобразни избори от гледна точка на наказателното право, но сигналите през 2011 г. са били много повече в сравнение с минали години. Повече са делата за типични нарушения на изборния кодекс – каза Първанов.

Относно досъдебните производства Първанов посочи, че в Свищов са предложени 30 лв. на лице от града, за да гласува в полза на определен кандидат. В Ботевград две лица са предлагали на шест други лица по 20 лв., за да гласуват в полза на определен кандидат. В Плевен лице е дало по 15 лв. на две лица, за да гласуват в полза на определен кандидат.

Последвайте канала на

Novini.bg
716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини