ВСС незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева

  • 05 август 2015 13:12

  • 1215
  • 0
ВСС незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева
©

Висшият съдебен съвет незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в, бивш председател на Софийски градски съд (СГС) за разработката „Червеи”. Това стана ясно от определението на състав на Върховния административен съд, съобщава Фокус.

ВАС отмени решението на ВСС, който отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева. Предложението за на дисциплинарно наказание беше внесено от правосъдния министър Христо Иванов след избухването на скандала "Червеи". Министърът се мотивира с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, който беше представен на едно от заседанията на ВСС от председателя на бюрото Бойко Рашков. От доклада стана ясно, че Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в е подписала четири разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок от общо 300 дни, което е в нарушение на закона.

В мотивите си съдът посочва: „Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането. Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание”.

Членовете на шесто отделение на ВАС – Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров обясняват, че в рамките на производството следва да бъдат изяснени евентуално съществуващи в предложението противоречия или несъответствия и при преценка за тяхната значимост ВСС може да вземе решение да не наложи дисциплинарно наказание. Според съдиите от ВАС същото се отнася за преценката дали твърдените нарушения са свързани с произнасянето на съдията по същество, т. е. дали действията или бездействията му попадат в обхвата на функционалния му имунитет или са извършени извън неговата правораздавателна компетентност и в нарушение на служебните му задължения.

Подкрепено с тези и други мотиви ВАС реши, че отменя решението на Висшия съдебен съвет взето по време на заседанието 19.03.2015 г., с което по предложението на министъра на правосъдието Христо Иванов не е образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в Янева – Манолева – временно отстранена от длъжност. ВАС връща материалите по преписката на Висшия съдебен съвет за продължаване на производството чрез извършване на дължимите административнопроизводствени действия, съобразно указанията по прилагане на закона, дадени в мотивите на настоящото определение.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд с частна жалба от страните, участващи в административното производство, в 7-дневен срок от съобщаването му.

Последвайте канала на

1215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини