Трима решават съдбата на съдийката запорирала "Труд" и "24 часа"

  • 27 октомври 2011 21:51

  • 1057
  • 1
Трима решават съдбата на съдийката запорирала "Труд" и "24 часа"
©

Висшият съдебен съвет образува в четвъртък дисциплинарно производство за уволнението на магистратката Мария Георгиева, която заповяда запор на имуществото на вестниците “Труд” и “24 часа”. Тричленен дисциплинарен състав ще преценява делата й.

Георгиева е от Софийския градски съд и е предложена за дисциплинарно уволнение от Инспектората на ВСС след проверка на делата й през юли и август т. г. В тричленката са Божидар Сукнаров, Светла Данова и Димитър Фикиин. В 7-дневен срок те трябва да определят свой председател и докладчик по дисциплинарното дело, както и да насрочат дата за първото заседание.

В хода му ще изслушат обясненията на Георгиева, ще разгледат акта за некачествената й работа, издаден от инспектората. В него са констатирани нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителни производства за 2011 г. Проверката е предизвикана от 10 отделни сигнала за периода от 2010 г. до август 2011 г.

Най-фрапиращият е заповедта й за запор на сметките на Столичната община през май т. г., с което се улеснява схема за източване на 6,5 млн. лева от общината. “Още в понеделник се събираме. Ако няма нужда от събиране на нови доказателства, смятаме до края на годината да приключим дисциплинарното производство”, обясни за “Труд” Божидар Сукнаров. Във ВСС той е от съдийската квота. Оглавяваше състава, дал ефективни присъди на Григор Стоичков и Любомир Шиндаров по делото “Чернобил”. Като съдия във Върховния касационен съд Сукнаров потвърди доживотната присъда на изнасилвача педофил Илия Илиев, убил 6-годишната Деница.

Другите членове на дисциплинарния състав - Светла Данова е съдия от 1998 г. и е приета във ВСС от парламентарната квота. Фикиин е от съдебната квота, бил е във Военния апелативния съд.

Последвайте канала на

Novini.bg
1057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Страхил

2011.12.02 | 13:31

1
ВСС доказа независимостта си като въз основа на доклад от проверка инспекторатът му предложи за уволнение скандалната съдийка, запорирала имуществото на "24 часа" и "Труд", а впоследствие и я отстрани за 6 месеца от СГС!

Добави коментар

Водещи новини