Екстрадираме украински наемен убиец

  • 27 октомври 2011 17:17

  • 972
  • 0
Екстрадираме украински наемен убиец
©

Украинецът Виктор Шевченко, задържан у нас с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в Бялисток, Полша, заради престъпление, извършено преди 11 години, днес изрази пред Варненския окръжен съд (ВОС) съгласие за доброволно предаване на компетентните полски власти.

Там го издирват от 2002 година заради покушението над Артур Сокол, извършено в Бялисток през лятото на 2000-та година. Според разследващите в Полша, украинецът бил добре въоръжен и се прицелил в главата на Сокол, но потърпевшият реагирал навреме и се отървал само с рана от куршум в тила. В полския Наказателен кодекс опитът за убийство се наказва с не по-малко от 3 години затвор или друга по-тежка присъда, съобщиха от пресцентъра на съда.

Пресслужбата на съда уточнява, че 46-годишният украинец беше задържан на Аерогара Варна на 7 октомври тази година и няколко дни по-късно, на основание ЕЗА, издадено от III-то Наказателно отделение на Окръжния съд в Бялисток, ВОС го задържа под стража. Заради възникналите съмнения дали това е лицето, поискано от полските власти, варненският съд поиска от Полша допълнителни доказателства - снимков материал и дактилоскопни отпечатъци, които да бъдат подложени на експертна оценка у нас.

Днес съдът изслуша назначената експертиза, която по категоричен начин установи, че лицето, което полските власти издирват, е същото, което е задържано във Варна. След като бъде екстрадиран в Република Полша, Виктор Шевченко има право на справедлив съдебен процес.

Ако в следващите три дни украинецът не размисли и не оттегли съгласието си за доброволно предаване, той ще бъде екстрадиран в Полша.

Последвайте канала на

Novini.bg
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини