Инвалид осъди Алма матер за 10 000 лв.

  • 27 октомври 2011 14:58

  • 1175
  • 0
Инвалид осъди Алма матер за 10 000 лв.
©

Софийският университет "Св. Климент Охридски"  е осъден да плати 10 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на Людмил Велчев от София, който е с първа група инвалидност и е в инвалидна количка от 1989 г.

Това реши Софийският районен съд, съобщи "Медиапул". През 2010 г. Велчев е завел искова молба до съда срещу висшето училище за 117 720 лева . Основание за исканата сума е пропуснатата през годините възможност за професионална реализация. Поводът е, че СУ не е изпълнил ангажимент към Людмил Велчев, който е сключил споразумение с висшето училище пред Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през 2006 г. Университетът е трябвало да приведе сградите в достъпен вид за ползване от хора с увреждания.

Това обаче не се случва. Велчев кандидатства в СУ четири пъти. През 1999 г. е приет Богословие, задочно обучение. Налагало се да бъде внасян на ръце от колеги в сградата на Богословския факултет на площад "Света Неделя". Оказва се че там няма и тоалетна, пригодена за хора с увреждания.

Велчев прекъсва още след първия семестър, въпреки успеха си от много добър 5, заради трудности в придвижването. През 2003 г. иска да поднови студентските си права в СУ, но се отказва, защото няма промяна в архитектурната среда. До споразумението от 2006 г. се стига след четвъртия опит на Велчев да кандидатства и да се добере до висшето училище.

През 2008 г. той отново кандидатства в СУ и взима писмения изпит в сградата на Ректората. Устният изпит е в сградата на Богословския факултет, но поради недостъпност на сградата той не може да се яви на него. Тогава информира КЗД, която също констатира, че университетът не е изпълнил поетите ангажименти от 2006 г.

Сградата, в която се помещава Богословският факултет, не е собственост на университета, а висшето училище ползва само част от нея по споразумение от 1992 г. със Светия синод на Българската православна църква. Затова оправданието на университета е, че не е можел да предприеме действия по преустройството на сградата. Съдът обаче не приема това възражение като посочва, че университетът е можел да търси съдействие за привеждането на сградата в достъпен вид.

Съдът осъжда СУ да преустанови нарушението за недостъпна архитектурна среда и да се въздържа от извършването му в бъдеще. Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

Novini.bg
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини