Съдиите имат сериозни критики към предлаганите промени в Закона за съдебната власт

  • 09 юли 2015 13:37

  • 1111
  • 1
Съдиите имат сериозни критики към предлаганите промени в Закона за съдебната власт
© Булфото

Юлиана Колева от Висшия съдебен съвет (ВСС), заедно със Соня Найденова, говорител на ВСС представиха основните моменти от заключенията на магистратите, които те са правили по законопроекта на Закона за съдебната власт, предаде репортер на Новини.бг.

Общият извод от обсъжданията в петте апелативни райони в страната по двата законопроекта е, че магистратите се вълнуват повече от промените в Закона за съдебната власт, отколкото от измененията в Конституцията. Съдиите настояват за промени в начина на провеждане на конкурсите, критериите на атестиране и дисциплинарните производства. Оказа се, че съдиите са неудовлетворени от факта, че от години се говори за нужните промени, но досега нито един законопроект не е бил приет и обнародван.

Магистратите искат още баланс в правомощията на административните ръководители и общите събрания, за да не си пречат, а да се допълват. Те подкрепят прекия избор, но искат той да може да се случва и дистанционно - например с електронно гласуване или с пълномощно.

Критикувани бяха разпоредби, свързани с провеждането на конкурсите. Масово е искането конкурсите за външно назначаване да се провеждат на ниво районни съдилища и да няма възможност юристи извън системата на съдийското съсловие да бъдат назначавани, особено в апелативните и върховните съдилища, обясни Колева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1111 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДПС И хатакларъ ОГРАБИХА КТБ ФАКТ НЕОСПОРИМ

2015.07.12 | 11:45

1
КОРУМПИРАНИ СА ЗА ТОВА ГИ Е СТРАХ ОТ РЕФОРМАТА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини