Ясен Тодоров: Критиките към съдебната реформа ми струваха поста

  • 25 юни 2015 08:48

  • 1338
  • 0
Ясен Тодоров: Критиките към съдебната реформа ми струваха поста
©

След като вчера правителството включи в състава на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет главния съдебен инспектор вместо представител на Висшия съдебен съвет (ВСС), се оказа, че представителят на кадровия орган на Темида в новото звено ще бъде Теодора Точкова, а не шефът на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

По този повод Тодоров представи своята позиция по казуса. Той посочи, че изключва вероятността вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 да е решила това еднолично, каквито спекулации се появиха. Според него смяната на член на ВСС става по определени критерии. "Краят на моето участие в този орган беше предизвестен. Проблемът е, че някои хора, които трябва да се държат като държавници - се държат като протестъри", посочи Ясен Тодоров, визирайки правосъдният министър Христо Иванов.

Той е убеден, че е станал неудобен заради критиките си към съдебната реформа. Тодоров изказа своето възмущение от факта, че вчера правосъдният министър си е позволи да обиди съдиите в Пловдив, тъй като те изразяват мнение различно от неговото. "Идеята беше този орган да бъде независим от трите власт. В момента той е изцяло обсебен от изпълнителната власт. Лошото е, че променяме нормативен акт, за да сменим един човек. Когато тези неща се случват в една държава е много лошо. Някой утре може да реши, че не е удобно да има опозиция в НС", посочи шефът на етичната комисия.

"Големият проблем е, че се връщаме към едни забравени времена", посочи той. На въпрос дали е зависим от депутата от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, тъй като му е бил пряк ръководител в прокуратурата, Тодоров отрече. "Познавам се с Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, но не съм му бил пряк ръководител", увери той, като допълни, че има нормални отношения с него.

Според Тодоров причината за отстраняването му е мнението, което е изказал публично, че има задкулисие в правосъдната ни система. "Вчерашната проява на "Протестна мрежа" в съда беше недопустимо. Проф. Близнашки изрази опасенията си, че се посяга на независимостта съдебната власт, но не бе чут. Всеки може да стане съветник към всяка партия, в това няма нищо нередно. Големите проблеми идват от това, че масово магистратите не одобряват предлаганите промени на Христо Иванов".

Той припомни, че Стратегията за съдебна реформа е била приета с голямо мнозинство, но с условието ВСС ще остане постоянен орган, а членовете му да са независими. Сега министърът предлага този орган да не е постоянен, а членовете му да гласуват само при нужда. Страшното е, че вървим към времената преди 1989 г., когато НС не беше постоянен орган, депутатите гласуваха, само когато трябва, а решенията се взимаха другаде".

На въпрос дали е бил разследван от антикорупционната комисия, Тодоров заяви, че това е било по поръчка на опонентите му. "Приемам критиките срещу себе си с усмивка", увери Ясен Тодоров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини