"Булгартрансгаз" заведе шест иска срещу БНБ и КТБ заради незаконно блокирани милиони

  • 11 юни 2015 14:41

  • 934
  • 0
"Булгартрансгаз" заведе шест иска срещу БНБ и КТБ заради незаконно блокирани милиони
©

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е завел в Софийския градски съд (СГС), в Софийския административен съд (САС) и пред Българската народна банка (БНБ) шест иска за задържани негови пари в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи пред Mediapool изпълнителният директор на компанията Георги Гегов.

Исковете са по три за два превода от и към сметките на "Булгартрансгаз" в КТБ в периода на поставянето ѝ под особения надзор на БНБ и са срещу банковия надзор, срещу държавата, че не са си свършили работата по контрола над фалиралата банка, както и срещу самата КТБ, че е извършила неправомерни банкови операции със средства на оператора.

Основанието за иска срещу Централната банка е, че не си е изпълнявала задълженията по надзора върху КТБ, заради което дружеството в момента има блокирани там 55,133 млн. лева, до част от които сега иска да получи достъп.

Срещу КТБ искът е за неизпълнени договорни задължения.

Крайната цел е да се убедят Градският или Административният съд, или БНБ да предприемат действия по изваждането на близо 30 млн. лева от масата на общата несъстоятелност на банката и те да се възстановят на дружеството.

Не е ясно обаче колко ще се проточат процедурите, тъй като при отказ от страна на СГС и БНБ казусите отиват на по-висша инстанция пред Върховния административен съд.

"Булгартрансгаз", която е дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), чийто принципал е Министерството на енергетиката, стана първата държавна фирма, която предприема съдебни действия срещу БНБ за връщане на парите си от КТБ, въпреки че нейният случай е по-особен от тези на останалите държавни фирми с депозити в банката на Цветан Василев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини