Лозан Панов: Със засекретяването на дела съдебната система се консервира в себе си

  • 09 юни 2015 18:49

  • 1341
  • 0
Лозан Панов: Със засекретяването на дела съдебната система се консервира в себе си
© Булфото

Колкото повече се засекретяват дела, толкова повече съдебната система се консервира в себе си. Това каза председателят на Върховен касационен съд Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет пред журналисти, цитиран от „Фокус”.

Панов обясни, че по правило съдебните заседания са публични, с изключение на тези, касаещи престъпления против малолетни или секретни материали.

„В този смисъл, в по-голямата си част делата са наистина публични и ограничаването на достъпа на журналисти до дела, е ограничаване на правото на информация. Нещо, което не бива да се случва. Стремим се да променим медийната политика”, посочи Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет.

По думите му дори да има секретно дело, съдебният акт няма как да бъде такъв.

„В такива случаи, когато става дума за секретни дела, при тях може би трябва малко повече да се обяснява след като вече има постановен съдебен акт, а именно какви са причините делото да бъде секретно, какво се е случило в съдебна зала, за да може процесът да бъде достатъчно открит за самите вас. Много хора намериха в секретно деловодство добър пристан за работа и се стремят дори да увеличават обема на своите правомощия, за да може да оправдаят собственото си съществуване. Споделям вашето мнение, че секретността създава предпоставка за недоверие към съдебната система”, заяви председателят на Върховен касационен съд на Република България.

Последвайте канала на

1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини