Спестяваме 700 милиона, ако решаваме 50% от съдебните дела с медиация

  • 02 юни 2015 09:44

  • 971
  • 0
Спестяваме 700 милиона, ако решаваме 50% от съдебните дела с медиация
©

Проучване на Европейския парламент сочи, че държавите членки на ЕС биха спестили между 20 и 40 млрд. евро, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят посредством медиация, съобщава БНР.

България би спестила 700 млн., ако по гражданските и търговски спорове се провежда медиация и при 50% от случаите се чрез нея се постига споразумение, отбелязва още изданието.

За Европа медиациите са между неколкостотин и няколко хиляди за държава. Единствено за Италия те са над 140 хил. Ако ние решим, че искаме да спестим милиони, то трябва да изменим законодателството. В България Министерството на правосъдието е активно и има работна група, която подготвя такива изменения, заяви пред БНР заместник-председателят на Центъра за разрешаване на спорове Севделина Александрова.

Проучванията показват, че българинът има доверие в правосъдието, противно на всеобщата нагласа, че това не е така: Тъй като първата стъпка, към която българинът прибягва при възникване на спор, е съдебната система, както и се доверява на съдиите, когато те препоръчат медиация, т.е. те слушат думата на съдията, обясни още тя.

Целта в медиацията е всеки да получи това, което му е изгодно, категорична в Александрова: В много от случаите и двете страни излизат доволни. Такъв пример са семейните спорове. Една майка с медиация получава няколко пъти по-висока издръжка, а бащата – повече време с детето си, отколкото може да получи в съда.

В момента в България се говори за граждански и търговски дела и предстои да се установи кои дела са с най-голямо обществено значение, каза тя и допълни: В закона трябва да се напише единствено, че по определени видове спорове, които ние ще изберем за нашата държава, е необходимо страните да се срещнат веднъж и да опитат да проведат медиация. В Италия това дава 50% споразумения. Очакваме и в България това да се получи.

Последвайте канала на

971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини