ВАС не уважи искането за увеличение на минималната работна заплата

Върховният административен съд отмени Постановлението на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г., съобщиха от съда.

Делото беше заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен мотив на жалбоподателите за завеждане на съдебния иск е непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Кодексът на труда предвижда задължителни консултации в рамките на НСТС, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

Върховните съдии подчертават, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на МРЗ в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС не освобождава Министерския съвет от задължението да проведе консултации в рамките на съвета.

ВАС приема за основателно възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет е съотносимо само към размера на МРЗ на държавните служители, но не изобщо към размера на МРЗ за страната.

В този смисъл, според съда проведените консултации по Закона за държавния бюджет не заместват изискването за консултиране и на ПМС №419/17.12.2014 г.

„Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя“, пише още в мотивите на ВАС.

Върховните съдии считат, че несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяна на ПМС №419/17.12.2014 г.

Решението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Коментари

 1. 2015.05.21 | 11:10

  Ама кое увеличение отменят-това, което е от няколко месеца или предстоящото от юли???

  1. 2015.05.21 | 11:34

   И двете увеличения са приети с едно и също ПМС и като се отменя това ПМС, се отменят и двете предвидени увеличения на МРЗ - от 01.01.2015 и от 01.07.2015!!! Ако това бъде потвърдено и от 5 чл. с-в на съда, току виж червените бизнесмени ОСЪДИЛИ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ВЪЗСТАНОВИ ПО-ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТРУД (заплати и осигуровки), КОИТО СА НАПРАВИЛИ ЗА ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ГОДИНАТА ЗАРАДИ ОТМЕНЕНОТО ПМС И ОТМЕНЕНАТА МРЗ 360.00 лв., хахаххахаххахахахаха!!!! Чееееееее ..... май парите им вече свършиха, а е останала само последната дойна крава - държавния бюджет, хахахахахахха!!!

 2. 2015.05.21 | 11:10

  Много правилно решил ВАС , даже не са си свършили работата до край, трябваше да ги задължат от 2016 да свалят заплата с 10 % на тримесечие и докато се започне да се плаща вход, куверт за престоя и такса работа с оборудването от работниците. А, и трябва да се намалят данъците на тези съсловия и да се увеличат на работниците

 3. 2015.05.21 | 11:09

  МРЕТЕ ВАШАТА МАМА РАБОТОДАТЕЛСКА

 4. 2015.05.21 | 11:09

  Как да искат, нали няма да вземат повече крадени пари... трябва да се напълнят, че нямат достатъчно... милиарди.. Тая алчност от българина няма да остане без последствия - още 2-3 годинки остават, след това почва масова миграция!!!!

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?