САС реши: Мюфтийството не може да претендира за собственост върху джамиите в Карлово и Кюстендил

  • 14 май 2015 16:30

  • 1580
  • 0
САС реши: Мюфтийството не може да претендира за собственост върху джамиите в Карлово и Кюстендил
© Булфото

Сегашното ръководство на Мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България.

Това постанови днес състав на Апелативния съд в София, за което съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Решението е по повод на жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главното мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи. С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници, сред които и "Куршум джамия" в Карлово, уточни Кабаиванов. Останалите имоти са "Ески джамия" в Стара Загора, джамиите "Ахмед бей" и "Фатих Мехмед" в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна.

В момента производството по тези дела е спряно до произнасянето на Апелативния съд във София по делото за легитимното правоприемство. Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас, коментира кметът на Карлово. Опитите им да заграбят историческите имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини