Авер предава Цар Киро

  • 21 април 2015 20:18

  • 4079
  • 1
Авер предава Цар Киро
©

Един от доверените хора на ромския бос Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от - Цар Киро е на път да го предаде, пише "България днес". Михаил Демерджиев, който е подсъдим заедно с циганския лидер и още двама, се кани да ги издаде и да се спаси, като сключи споразумение с прокуратурата. Четиримата са подведени под отговорност като банда за държане на живак и антики и наркоразпространение.

Рашков отговаря, че на 10 юли 2014 г. е пренесъл от Турция през ГКПП Капитан Андреево половин килограм живак. Той е държал отровното вещество, което е поставено под разрешителен режим и е забранено за внос и износ, в Пловдив. Срещу него има обвинение и за държане на антики - монети, пръстени и части от накити, които не бил регистрирал. Освен това е обвинен, че от началото на май м.г. до ареста му през юли се уговорил с Радослав Петров да се занимават с наркотърговия у нас и в чужбина. Самият Петров е с обвинение и за държане на 2,8 кг амфетамин. На съд с тях са и съучастниците им Михаил Демерджиев - за притежание на дрога и на три оръжия, и Симеон Илиев е хванат с незаконни оръжия и антики.

Въпреки сериозното наказание, от което е заплашен, Демерджиев се навил да пропее срещу аверите си. Намеренията му станаха ясни и в съдебната зала, където на два пъти адвокатите му намекват за готвеното споразумение. Ако се признае за виновен, той може да получи няколко години затвор или дори условно осъждане, докато съпроцесниците му може да се разхождат години по съдилищата. Подсъдимият вече си прави планове за живота на свобода. В началото на т.г. Демерджиев издържал изпит за водач на МПС категория C+E, като вероятно ще се пробва за тираджия, разказват запознати. "Виновните са на онзи край, ние тук сме невинни", коментираха близки на Цар Киро по адрес на предателя, който бе седнал на съседна скамейка.

Юристи обясниха, че останалите защитници може да не одобрят споразумението и така то няма да влезе в сила. "Ще ме хванат за ...", коментирал ромският бос, който вече бе щракнат да размахва средния си пръст на публично място. Макар и заплашен от предателство, Цар Киро е сравнително спокоен за развоя на делото срещу него. Адвокатите му вече успяха да се преборят за връщането на делото на прокуратурата.

Съдът прецени, че разследващите са нарушили правата на Рашков, като не са му предявили материалите, защото същия ден му станало лошо. Освен това защитниците му не се запознали със секретните томове от събраните СРС. Това наложи делото отново да бъде пратено на прокуратурата, за да се извършат действията по закон. Запознаването с доказателствата трябваше да се случи на 9 април, но Цар Киро отново изигра следователите. Той пак се тръшна на легло и дори влезе в пловдивска болница.

Още докато беше в ареста, циганският лидер се оплака от диабет и прекарани два инфаркта. Заради болежките му на сърцето той получил и проблеми с паметта. С тях Рашков обясни амнезията си по дело за пране на пари срещу роднини на жена си Костадинка, по което бе основен свидетел.

"Преди години бяхме във вражда, но сега не си спомням защо беше. Някой ме настрои срещу тях", призна си Цар Киро. Той не можа да си спомни ЕГН-то и адреса си, за да ги каже на магистратите. За него било важно, че са си оправили отношенията със сватовете. Още щом се прибрал у дома си в Пловдив, Рашков бил обгрижван от жена си, която му правела вкусни манджи, за да забрави престоя си зад решетките, заради който останал кожа и кости.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4079 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.22 | 17:27

1
"приятел" на ЦИГАНИНА киро го предава

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини