Точкова: Ще проверявам всеки сигнал за случайното разпределяне на делата

  • 03 април 2015 10:16

  • 1062
  • 0
Точкова: Ще проверявам всеки сигнал за случайното разпределяне на делата
© Булфото

Народното събрание избра председателя на Хасковския административен съд Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Пред БНР тя заяви, че е важно Инспекторатът като орган, който е част от съдебната система, да спомогне за реформирането на съдебната система като изпълнява по нов начин функциите си.

Смятам, че приоритет пред Инспектората е да продължи да бъде коректив на работата на съдебната система. Той следва да анализира събраните при проверките данни и да предприема мерки за преодоляване на слабостите. Смятам, че анализът е най-важната функция на Инспектората. Друг приоритет е да се засили активността при противоречива съдебна практика. Естествено, една от функциите му е при установяване на системни и сериозни нарушения в организацията на административната дейност и положителни примери, да предлага на ВСС съответния магистрат за наказание или за поощрение на време. Естествено, когато са събрани съответните доказателства. Моя функция ще бъде своевременно да сезирам ВСС при установени сериозни нарушения. Едно от правомощията на главния съдебен инспектор е да участва в заседанията на ВСС и смятам да я спазвам, каза Точкова.

Тя коментира гласуването в пленарната зала като зрялост на позициите. И така трябваше да се подходи и да се приключи този избор. Знаeте, две години и повече НС не можеше да избере главен съдебен инспектор и това повече не можеше да продължава. Приех номинацията на Съюза на съдиите с изненада. Но за мен беше и предизвикателство. Тази номинация ме задължава към съдийската общност, заяви главният съдебен инспектор.

Точкова отрече да е лобирала за това да бъде човекът, избран с внушителния брой гласове. Аз не знам за такова нещо, попитайте депутатите, каза тя.

Главният съдебен инспектор коментира и темата за случайното разпределение на делата. Инспекторатът трябва да провежда системни и сериозни проверки за това дали се спазва случайното разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите. В случаи, когато е налице обосновано съмнение, че програмата се манипулира, би могъл да ангажира експертен ресурс на външна фирма, която да направи експертиза. Инспекторатът следва да проверява архивира ли се надлежно информацията след използването на случайното разпределение на делата. Разбира се проблемът е наболял. ВСС работи по снабдяване с централизирана система, но това няма да реши до голяма степен проблемите. Това е кратковременно решение. Ще проверявам всеки сигнал, свързан с принципа за случайно разпределяне на делата, подчерта тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини