5000 лева глоба за аптека, назначила неправоспособно лице

  • 02 април 2015 12:34

  • 2327
  • 1
5000 лева глоба за аптека, назначила неправоспособно лице
©

Глоба от 5000 лева лева отнесе бургаска аптека от Изпълнителната агенция по лекарствата. Лекарствата по предписания в търговския обект на бул. „Богориди” 38 били продавани от неправоспособно лице, съобщи "Флагман".

Санкцията е потвърдена на втора инстанция от Бургаския административен съд, а решението е окончателно.

Аптеката е била проверена на 10 април м.г. Инспекторка от Изпълнителната агенция по лекарствата направила контролна покупка на лекарство с режим на отпускане „по лекарско предписание”. Продажбата била извършена от Виолета Пройкова-помощник-фармацевт, служител в аптеката, която издала касова бележка.

От Агенцията съставили акт, а в него е вписано, че „търговецът е допуснал дейността по отпускане на лекарствени продукти с режим „по лекарско предписание”, да се извършва от лице, което не притежава необходимата образователна квалификация „магистър фармацевт”, т.е. от неправоспособно лице”.

По време на делото в Бургаския районен съд магистратите приели, че Виолета Пройкова е правоспособно лице, тъй като имала фармацевтично образование.

В тази връзка съдът отменил наказателното постановление на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според Бургаският административен съд решението на БРС е неправилно. В случая по закон помощникът-фармацевтът имал забрана за извършване на конкретните дейности и в тази връзка бил неправоспособен.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2327 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.11 | 18:25

1
Да попитам а защо в медицинските колежи има такава специалност , помощник - фармацевт и бълват неправоспособни да продават лекарства . Защо по закон може да се отвори аптека на помощник -фармацевт ,ако населеното място е до 4000 човека . В тая аптека какво ще продава Аспирин и Аналгин ли ?!

Добави коментар

Водещи новини