Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР е обвинен за "Червеи" (обновена)

  • 13 март 2015 14:58

  • 4112
  • 3
Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР е обвинен за "Червеи"  (обновена)
© Булфото

Повдигнаха обвинение на бившият директор на служба „Сигурност” в МВР Тодор Костадинов  във връзка с разработката „Червеи”.

Костадинов, който в момента е зам.-ръководител на звеното, използващо СРС-та в ДАНС (Дирекция „Технически операции” – бел.ред.), е обвинен за три документа с невярно съдържание, на чиято база е поискано разрешение за прилагане на СРС в рамките на разработката. Взета му е гаранция от 2000 лева.

Другият посочен като основен заподозрян по скандала е вече бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която в нарушение на Закона за СРС е подписала документите за прилагането им, предаде БТВ.

Преди месец, обяснявайки от Брюксел, че няма да сменя главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, защото си вършат добре работата, Борисов обяви, че отговорните за скандала „Червеи” трябва да получат по 400 години затвор.

До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата в рамките на разработката „Червеи” ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от „Вътрешна сигурност” в министерството и разрешени от Владимира Янева. Няма яснота какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират евентуално източените данни.

По темата все още не се е изказал подалият оставка като шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който е посочен в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по случая като пряко отговорен за експлоатирането на незаконните разузнавателни средства, тъй като по закон е трябвало да контролира използването им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4112 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.14 | 08:56

3
всички оплетени като свински черва,метла голяма метла трябва да вършее навсякъде по всички етажи на властта до девето коляно
XXL

2015.03.14 | 08:56

2
ЧЕРВЕЙЧЕТА ГЪСЕНИЧКИ ПЕПЕРУДКИ ВСЯКАКВИ ПЪЛЗЯЩИ И ПРЕЛЕТНИ ТВАРИ СА НАБЛЪСКАНИ ПО ЕТАЖИТЕ НА ВЛАСТА А ХОРАТА КЪДЕ СА

2015.03.14 | 08:56

1
Гласуайте пак за триглавата ламя БСП ДПС АТАКА

Добави коментар

Водещи новини