Нотариуси и счетоводители скочиха срещу готвени промени в Закона за адвокатурата

  • 22 февруари 2015 20:25

  • 2585
  • 3
Нотариуси и счетоводители скочиха срещу готвени промени в Закона за адвокатурата
©

Юрисконсулти, нотариуси и счетоводители се обявиха против законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Според тях чрез промените в закона се прави опит да се монополизират дейности, извършвани от други професии в полза на адвокатите.

Общото становище е, че този законопроект е несъвършен и трябва да бъде изцяло отхвърлен, съобщава Дарик.

Готвените промени в Закона за адвокатурата ще облагодетелстват адвокатското съсловие за сметка на редица други професии. Една от тях е тази на счетоводителите, каза Катя Трънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

„За нас основният проблем е, че редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, консултантски, дори куриерски, и са окачествени като адвокатски в чл. 24, ал. 1 от законопроекта, затова по тази причина чрез чл. 150 са забранени за извършване от други лица. Очевидно е, че в законопроекта не става дума за това и адвокати да извършват тези дейности, а само адвокати да имат право да ги извършват", заяви Трънчева.

По този начин счетоводителите и юрисконсултите ще бъдат закононарушители, извършвайки своята дейност, която в законопроекта вече е определена като адвокатска каза председателят на Националния съюз на юрисконсултите Кристина Димитрова.

Тя изрази опасения и по отношение на друг спорен текст в законопроекта. „Със законопроекта се предвижда и въвеждане на изпит, отпадане на възможността за вписване на адвокат без държане на изпит с пет години юридически стаж, като по този начин се извършва замяна на понятието „юридически стаж" с понятието адвокатски стаж. Това според нас е недопустимо и смятаме, че по този начин ще се стигне до там, че един съдия с 30 години стаж ще трябва да държи изпит, за да стане адвокат", обясни Димитрова.

Браншовите организации на счетоводителите, нотариусите и юрисконсултите настояха законопроектът да не се приема от Народното събрание и да бъде изцяло пренаписан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2585 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2015.02.24 | 11:37

3
Счетоводителите скачат по свирката на собственика (бизнесмена,чорбаджията). За да се промени нещо това трябва да се прекъсне.

2015.02.24 | 10:47

2
Tova koeto pi6e vsu6tnost e 4e vmesto s4etovoditel da ti vzeme po 2-3leva na dokument kakto dosega, v bude6te advokati 6te ti derat kojata za da gi vnasqt v NAP primerno. Ti si mega tupo par4e
AJ4A

2015.02.24 | 01:36

1
ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ управници, това ли според вас представлява ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА????? Да определяте със закон КОЙ КАКВО МОЖЕ ДА РАБОТИ И НА КОЙ КАКВО МУ Е ЗАБРАНЕНО ДА РАБОТИ, ДОРИ ДА ИМА СЪОТВЕТНИТЕ ПОЗНАНИЯ ЗА КАЧЕСТВЕНО ИЗВЪРШВАНЕ НА СЪОТВЕТНАТА РАБОТА????? ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ!!!! Хайде сега някой пак да каже, че България е прозападно ориентирана и не се управлява от ........... ГНУСНИ БОЛШЕВИКИ!!!!!

Добави коментар

Водещи новини