Тръгна делото за взривовете край "Петолъчката"

  • 03 февруари 2015 11:42

  • 1096
  • 0
Тръгна делото за взривовете край "Петолъчката"
©

В Районния съд в Ямбол повторно беше даден ход на делото за взривовете на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката". При експлозията през юни 2012-а година загинаха трима работници и десетки бяха ранени.

Новият състав на Районния съд ще трябва да разпита отново всички свидетели по делото. Възможно е досегашните показания да бъдат използвани, за да не се губи време, но подсъдимите трябва да дадат своето съгласие. Делото започна през 2013-а година, но през януари миналата година вещите лица за комплексната експертиза бяха отзовани. Вече е внесена новата експертиза.

Обвиняеми по делото са Десислав Делев, собственик на фирмата, стопанисвала базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси, и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Именно заради неспазване на мерките за безопасност е допуснато взривяване, причинило смъртта на трима души и телесни повреди на други работници. Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна. Съдебните заседания са насрочени от 3-ти до 6-и февруари.

Според адвоката на Иван Пеев Ивета Анадолска назначените нови вещи лица няма опасност да бъдат отзовани. "Тези вещи лица бяха дълго търсени. Не виждам основание да бъдат отзовавани. Те са специалисти в своята област и не са свързани по никакъв начин с делото. За мен е изключително неприятно, че го започваме отново, но така са се стекли обстоятелствата. Никаква полза нямаме от протакане. Никой няма полза от това", каза тя, цитирана от БНР. Днес в съдебната зала предстои да бъдат разпитани 15 свидетели.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини