Панов два пъти иска с бюлетина да избират председателя на ВКС (снимки)

  • 29 януари 2015 13:22

  • 2175
  • 1
Панов два пъти иска с бюлетина да избират председателя на ВКС (снимки)
©

Кандидатът за председател на ВКС Лозан Панов поиска ВСС да гласува с бюлетини за избора. И помоли членовете на съвета да прегласуват решението си, с което по-рано днес отказаха да избират по този начин. Ако пътят минава през разделението на хората, по-добре изберете другия кандидат, призова Панов, цитиран от БТА.

Припомняме, членовете на Висшия съдебен съвет отхвърлиха предложението следващият председател на Върховния касационен съд да бъде избран чрез бюлетини. Именно машинното гласуване, за чиято прозрачност има сериозни съмнения и спорове, беше сред критиките в доклада на ЕК към ВСС.

Време е да постигнем консенсус за реформите, а ЕК нарича това върховенство на закона и го отбелязва във всеки доклад. Явяването ми в надпреварата не е самоцел, а за да раста в кариерата си винаги съм използвал стълби, а не асансьор, мотивира се той пред членовете на съвета, подчерта Панов.

Той се обяви за институционална реформа, разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Каза, че ще работи за премахване на социализма, като се въведе механизъм за оценяване на работата на магистратите и тежестта на делата.

Без електронно правосъдие реформа в съдебната система няма да се осъществи, съдебната система се намира в тежка имиджова криза, посочи още Лозан Панов.

Във ВКС има една от най-добрите системи за случайно разпределение на делата, но въпреки това може да се подобри сигурността, по отношение атаки отвън, предлага Панов. Той се обяви за публичен регистър на съдиите, които си правят отвод по дела.

В началото на заседанието членът на съвета Юлия Ковачева предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Поводът – многото критики срещу системата за гласуване, която използва ВСС.

Това изказване провокира колегата й Ясен Тодоров, който видя провокация. "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", коментира Тодоров.

След него Галина Карагьозова заяви, че не е съгласна с репликата на Тодоров, това според нея е нескрито обвинение. Калин Калпакчиев все пак предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Петима членове на съвета подкрепиха идеята, 16 бяха против, двама се въздържаха.

Вижте тук галерия със снимки от днешното изслушване на кандидатите за председател на ВКС

Последвайте канала на

2175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АЗ

2015.01.29 | 15:41

1
ПРАВ Е ЧОВЕКА , САМО ЧЕ НЯМАМЕ ГРАЖДАНСКО МИСЛЕНЕ , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОБЩЕСТВО , ЩОТО ДНЕС ТРЯБВАШЕ ДА ИМА 5000 ЧОВЕКА ПРЕД СЪДА ПЪК ДА ВИДИМ НЯМАШЕ ЛИ ДА ГЛАСУВАТ С БЮЛЕТИНИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини