1000 лв. глоба за безработен, представил фалшив болничен

  • 13 януари 2015 21:08

  • 2894
  • 1
1000 лв. глоба за безработен, представил фалшив болничен
©

1000 лв. глоба за безработен заради фалшива епикриза, която е трябвало да послужи за освидетелстване пред ТЕЛК, постанови съдът в Разград.

Магистратите се произнесоха по жалба на Г. К., който поискал отмяна на присъдата от първа инстанция и признаването му за невинен. Мъжът твърдял, че епикризата наистина му била издадена след болнично лечение и трябвало да бъде освидетелстван, защото не можел да работи заради заболяването си.

Съдът установил, че подсъдимият страдал от хипертонична сърдечна болест II степен и бил диспансеризиран. В средата на ноември 2013 г. той почнал да събира документи за освидетелстване от ТЕЛК. За целта представил 2 епикризи. Едната била от август и според нея той бил лекуван 4 дни в кардиологията на болницата в Разград. Другата била от началото на ноември от хирургията. Въз основа на тях личният лекар на мъжа му дал направление за ТЕЛК.

След това пациентът внесъл документи и в Регионалната здравна инспекция, откъдето те стигнали до председателя на лекарската комисия. Той направил проверка на епикризата от август и установил, че тя е съмнителна. Диагнозата била грешно написана, а терапията не отговаряла на изискванията. От отделението съобщили, че не са приемали и лекували такова лице. Докторът, чието име стояло на документа, заявил, че това не е неговия подпис. Печатите по документите били отпечатани с принтер, като върху тях били положени саморъчни подписи, но не и на доктора.

Пациентът от своя страна твърдял, че епикризата му била дадена през лятото на 2013 г. от медицинска сестра от Отделението за анестезия и активно лечение. Проверките установили, че мъжът не е бил приеман и там. Единственият му болничен престой бил в началото на ноември след посещение в Спешния център, откъдето го насочили към хирургия.

Заради използването на неистинския документ безработният мъж беше признат за виновен, но освободен от наказателна отговорност и му беше наложена глоба. Решението на съда е окончателно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2894 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.25 | 21:45

1
Как не ви досрамя,такава голяма глоба да треснете на човека!Ако той е много заможен,няма да шмекерува на дребно.Не всички са милионери в България.

Добави коментар

Водещи новини