Съдебната система отново се разтресе

  • 11 декември 2014 08:10

  • 3899
  • 4
Съдебната система отново се разтресе
©

Скандалът в съдебната система продължават. 15 съдии се вдигнаха на бунт срещу съдия Румяна Ченалова от СГС. Съдите от Софийски градски съд поискаха оставката на председателя Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в и на заместниците ѝ Богдана Желявска и Петя Крънчева.

От писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с копия до Янева, Желявска и Крънчева, става ясно, че една от причините за искането е скандалът със системата за случайно разпределение на дела, а другата - съмненията около действията на съдия Румяна Ченалова спрямо френска фирма, изразени от посланика на Франция.

Има пределно допустими граници, отвъд които търпимостта е невъзможна. Аз и колегите ми имаме съмнения относно случайното разпределение на делата. Ние и преди сме говорили открито за това, но никой не ни обърна внимание. Това каза съдия Весислава Иванова в сутрешния блок на БТВ.

Попитана дали става въпрос за корупция в съдебната система, съдийката отговори лаконично: Известно ли ви е да има осъден съдия за корупция? По тези причини не може директно да обвини някой колега без доказателства, защото ще бъде наказана от Етичната комисия. Тя призова ВСС да извърши проверка и да обяви открито има ли случаи на злоупотреби. Има концентриране на знакови дела при трима съдии, призна съдия Иванова.

Съдийският съюз пита ВСС кой е попречил на протокола за случайното разпределение на дела да стигне до тях 24 по-късно. Некадърност или корупция? Иванова посочи, че заключение по този казус все още няма. Въпреки това има сведения за намеса на прокуратурата в съдебната система. Ние работещите в СГС не желаем тези схеми да продължават, категорична е Иванова.

По закон ми е забранено да коментирам дела, както и действия на колеги. Според мен председателят Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в трябва да постъпи достойно и ясно - да се оттегли. Обществото трябва да бъде успокоено.

Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в оглави СГС през 2011 г. въпреки информацията за конфликт на интереси в работата й. Тогава журналистическо разследване показа, че тя е била съдия по едно от делата за източването на "Софийски имоти" и не си е направила отвод, въпреки че е участвала в сделките на баща си по покупка на два имота от дружеството.

Мая Йорданова
3899 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.04.21 | 23:39

4
Оставка и по бързата процедура в едно заведение в Сливен. Там ги очакват с нетърпение. Ще имат голям успех.
Българин

2014.12.12 | 10:39

3
Докато не се махнат всички политически назначения ще е така. Най-напред трябва да изчезнат от съдебната система хората на ДПС.....

2014.12.12 | 09:42

2
Съдебната система е независима, тъй като нищо не зависи от нея.

2014.12.12 | 08:56

1
Идиот

Добави коментар

Водещи новини