Софийски съдии вдигнаха бунт срещу шефовете на ключов съд

  • 11 декември 2014 06:30

  • 933
  • 0
Софийски съдии вдигнаха бунт срещу шефовете на ключов съд
©

Съмненията за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотребите на магистрати от Софийския градски съд (СГС) предизвикаха безпрецедентен бунт в институцията вчера. 15 съдии поискаха оставката на председателя му Владимира Янева и на двама от четиримата й заместници, които се занимават със случайното разпределение - Петя Крънчева и Богдана Желявска.

Бунтарите искат оттеглянето на трите, тъй като нямат доверие в действията им и смятат, че авторитетът на СГС ще се срине напълно, пише "Сега". Те настояват Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи задълбочена проверка на управлението на съда. След няколко часа се разбра, че никой от ръководството на СГС няма никакво намерение да се маха.

Янева и заместниците й обявиха, че ако абдикират, ще се стигне до хаос в цялата съдебна система.

Софийският градски съд е от ключово значение - в него се гледат делата с най-голям материален интерес, както и дела срещу хора с имунитет, там се намират регистрите на партиите и вероизповеданията, дават се разрешения за най-много специални разузнавателни средства.

Писмото на 15-те съвпада с вихъра на скандала около делото за несъстоятелност на две френски дъщерни дружества, гледано от съдия Румяна Ченалова. То предизвика гнева на френския посланик и твърдението му, че в съда има "гнили ябълки". Дни преди това аналогичен скандал имаше и около процеса за фалита на КТБ. Поредната проверка на системата за случайно разпределение на делата показа, че тя допуска лесни манипулации. Единствената реакция на ВСС беше да назначи още една проверка, за търсене на отговорност не стана и дума.

Последвайте канала на

Нора Виткова
933 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини